Nie zawsze na obiad musimy podawać „wielki kawał mięsa”, czasem wystarczą tylko 3 składniki i odpowiednio dobrane przyprawy, aby wyczarować pyszne danie obiadowe. Tak przygotowany obiad będzie z całą pewnością pożywny, zdrowy i bardzo dietetyczny.
Kasza bulgur jest bogata w składniki wspomagające pracę serca, ponadto obniża poziom cukru w organizmie. Kasza ta jest przygotowana z najbardziej cenionej i wartościowej odmiany pszenicy – pszenicy durum. Kaszę tą otrzymuje się z gotowanych, następnie suszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Pszenica durum, zdaniem wielu dietetyków i naukowców jest znacznie zdrowsza od zwykłej pszenicy.
Kasza bulgur zawiera w sobie spore ilości błonnika, dzięki temu wspomaga pracę układu trawienia i zapobiega zaparciom. Nie powoduje dużych skoków cukru w organizmie, więc może być spożywana przez diabetyków (jednak tutaj należy najpierw skonsultować się z dietetykiem).
Obejrzyj nasze filmy:
Kasza bulgur z warzywami – składniki (2 porcje)
- 100g kaszy bulgur
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta bazylii
Kasza bulgur z warzywami – przepis
Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cukinię i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
Na odrobinie oleju kokosowego podsmażamy pokrojone warzywa, aż będą al dente. Doprawiamy je do smaku szczyptą bazylii oraz szczyptą ziół prowansalskich.
Kolejno mieszamy podsmażone warzywa z ugotowaną kaszą.
Tak przygotowane danie możemy podać z listkami natki pietruszki, albo bazylii.

Smacznego!
Pyszne danie -:)
My jak jedliśmy pierwszy raz kaszę bulgur też nie spodziewaliśmy się, że będzie tak smaczna.
Świetny przepis. Danie wygląda przepysznie a w dodatku jest bardzo zdrowe. Właśnie szukałam przepisu jak wykorzystać kaszę bulgur i Twój bardzo mi się spodobał. Na pewno wypróbuję :)
Sprawdź… bo ta kasza jest wyśmienita. My byliśmy nią zachwyceni od pierwszego razu kiedy jej spróbowaliśmy :)