Pieczona pierś z kaczki to iście królewskie danie. Wiele osób nie podejmuje się jej przygotowania twierdząc, że to coś bardzo trudnego. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować idealną pierś z kaczki.
Danie to będzie idealnie nadawało się do podania zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Aby było jeszcze bardziej zdrowe (a sezon w pełni) podamy je ze świeżo przygotowanymi szparagami. Możecie je ugotować jednak w naszej wersji przygotujemy je w parowarze.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 piersi z kaczki
- sól
- czarny pieprz
- pęczek szparagów
Pierś z kaczki podana ze szparagami – przygotowanie
Pierś z kaczki powinna być w temperaturze pokojowej. Skórę nacinamy nożem w kratkę. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Obejrzyj nasze filmy:
Na rozgrzanej patelni smażymy przez 4 minuty z każdej strony (uwaga: zaczynamy smażenie od strony ze skórą). Podsmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez ok. 11 minut. Jeśli lubicie bardziej wypieczone mięso to po prostu musicie piec je chwilę dłużej.
Po upieczeniu pierś z kaczki odstawiamy na ok. 5 minut aby chwilę odpoczęła i dopiero wtedy kroimy ją na plastry.
Szparagi umieszczam w parowarze i gotuję na parze ok. 8 minut.

Smacznego!