Pierś z kurczaka ze szparagami
Mięsa

Pierś z kaczki podana ze szparagami

Pieczona pierś z kaczki to iście królewskie danie. Wiele osób nie podejmuje się jej przygotowania twierdząc, że to coś bardzo trudnego. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować idealną pierś z kaczki.

Danie to będzie idealnie nadawało się do podania zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Aby było jeszcze bardziej zdrowe (a sezon w pełni) podamy je ze świeżo przygotowanymi szparagami. Możecie je ugotować jednak w naszej wersji przygotujemy je w parowarze.

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • czarny pieprz
  • pęczek szparagów

Pierś z kaczki podana ze szparagami – przygotowanie

Pierś z kaczki powinna być w temperaturze pokojowej. Skórę nacinamy nożem w kratkę. Solimy i pieprzymy z obu stron.

Na rozgrzanej patelni smażymy przez 4 minuty z każdej strony (uwaga: zaczynamy smażenie od strony ze skórą). Podsmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez ok. 11 minut. Jeśli lubicie bardziej wypieczone mięso to po prostu musicie piec je chwilę dłużej.

Po upieczeniu pierś z kaczki odstawiamy na ok. 5 minut aby chwilę odpoczęła i dopiero wtedy kroimy ją na plastry.

Szparagi umieszczam w parowarze i gotuję na parze ok. 8 minut.

Pierś z kaczki ze szparagami
Pierś z kaczki ze szparagami

Smacznego! 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pierś z kaczki

Mięso z kaczki jest ciemne, ma bardzo dobry, wyrazisty smak. Pierś z kaczki nadaje się zarówno na wykwintny obiad, jak też może być konsumowana w plastrach na zimno, jako przekąska. Do piersi z kaczki dodaje się zwykle: jabłko, pomarańczę czy żurawinę.

Filet z kaczki przepisy

Pierś z kaczki smażona jest to szybka potrawa, smażenie piersi z kaczki trwa 15 min. Należy smażyć ją po obu stronach. Przygotowanie mięsa polega na jego umyciu, osuszeniu papierowym ręcznikiem oraz nacięciu skórki w kratkę. W powstałe rowki wcieramy sól, pieprz oraz majeranek. Na patelni rozgrzewamy małą ilość dobrego tłuszczu, np. masła klarowanego i umieszczamy filet z kaczki. Wkrótce wytopi się z niej tłuszcz, który może być wykorzystany do zrobienia sosu lub podsmażenia np. czerwonej papryki czy szparagów. Po upływie ok. 15 min. zdejmujemy z patelni mięso a na tłuszcz wrzucamy: pokrojoną czerwoną paprykę lub ugotowane wcześniej szparagi (otrzymujemy wówczas pierś z kaczki ze szparagami)

Pieczona kaczka przepisy

Do mięsa możemy podać kaszę kus – kus, ryż lub pieczone ziemniaki. Całość dekorujemy sałatą ze świeżą miętą lub melisą. Pieczony filet z kaczki. Znacznie wcześniej przygotowujemy marynatę, składającą się z jabłkowego lub winnego octu, sosu sojowego, miodu i czosnku. Zanurzamy w niej pierś z kaczki na kilka godzin. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjęte z marynaty mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia wynosi ok. 1 godz.

Bardzo często przygotowują tą potrawę na różne rodzinne uroczystości. Jest to jedno z moich popisowych dań, które smakuje praktycznie każdemu, kto nas odwiedzi.