Pieczona pierś z kaczki to iście królewskie danie. Wiele osób nie podejmuje się jej przygotowania twierdząc, że to coś bardzo trudnego. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować idealną pierś z kaczki.

Danie to będzie idealnie nadawało się do podania zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Aby było jeszcze bardziej zdrowe (a sezon w pełni) podamy je ze świeżo przygotowanymi szparagami. Możecie je ugotować jednak w naszej wersji przygotujemy je w parowarze.

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • czarny pieprz
  • pęczek szparagów

Pierś z kaczki podana ze szparagami – przygotowanie

Pierś z kaczki powinna być w temperaturze pokojowej. Skórę nacinamy nożem w kratkę. Solimy i pieprzymy z obu stron.

Obejrzyj nasze filmy:

Na rozgrzanej patelni smażymy przez 4 minuty z każdej strony (uwaga: zaczynamy smażenie od strony ze skórą). Podsmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez ok. 11 minut. Jeśli lubicie bardziej wypieczone mięso to po prostu musicie piec je chwilę dłużej.

Po upieczeniu pierś z kaczki odstawiamy na ok. 5 minut aby chwilę odpoczęła i dopiero wtedy kroimy ją na plastry.

Szparagi umieszczam w parowarze i gotuję na parze ok. 8 minut.

Pierś z kaczki ze szparagami
Pierś z kaczki ze szparagami

Smacznego!