Penne ze szparagami w sosie śmietanowym
Makarony

Penne ze szparagami w sosie śmietanowym

W sezonie wiosennym i wczesno letnim staram się przygotowywać potrawy z wykorzystaniem pysznych, delikatnych w smaku szparagów, tym razem będzie to penne ze szparagami.

Jest to idealne połączenie pysznych zielonych szparagów i wyrazistego sosu śmietanowego. Do swojego przepisu wykorzystuje makaron penne, ale możecie wykorzystać dowolny tym makaronu, taki jaki lubicie. Możecie użyć makaronu tagliatelle, makaronu spaghetti, czy świderek.

Jakich szparagów użyć do penne ze szparagami?

W swojej kuchni używam zazwyczaj zielonych szparagów, są one znacznie delikatniejsze niż białe szparagi i znacznie krócej trzeba poddawać je obróbce termicznej. Białe szparagi dodatkowo trzeba obierać. Tak więc przygotuję penne z zielonych szparagów.

Jak przygotować penne ze szparagami?

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, wystarczy dosłownie kilka prostych składników, które oprócz szparagów każdy powinien mieć w kuchni. Penne ze szparagami w sosie śmietanowym to wbrew pozorom bardzo delikatne danie, które idealnie pasuje na szybki obiad.

W tym przepisie na penne ze szparagami wystarczy delikatnie podsmażyć szparagi, nie musimy ich wcześniej gotować, ani specjalnie przygotowywać. Cebulę możecie zastąpić delikatniejszym smakiem szalotki.

Możecie przygotować ten makaron ze szparagami w sosie śmietanowym na patelni, ale ja wolę oddzielnie przygotować sos i dodać go na patelnię później. Wychodzi on dużo bardziej kremowy.

Przepisy na pyszne makarony

Na blogu kulinarnym znajdziecie nie tylko wiosenne propozycje makaronów. Są propozycje na bardziej klasyczne dania – klasyczne spaghetti carbonara, a także chyba najbardziej popularne w Polsce danie – klasyczne bolognese.

Penne ze szparagami składniki

  • pęczek szparagów
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200g makaronu penne
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła + 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 niewielka cebula

Penne ze szparagami przepis

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy ją na patelni na odrobinie masła (1 łyżka). W tym czasie przygotowujemy szparagi. Zielone szparagi próbujemy przełamać i powinny złamać się w miejscu, gdzie będzie zdrewniała końcówka. Możecie też zdrewniałe końcówki odciąć nożem. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.

Szparagi dodajemy na patelnię i podsmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Polecam najpierw wrzucić na patelnię końcówki, a po około 2 minutach kwiaty szparagów.

Wodę zagotowujemy w garnku i gotujemy makaron penne według przepisu na opakowaniu.

Kiedy makaron się gotuje, a szparagi smażą, robimy sos. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia się składników, następnie dodajemy około 100 ml wody z gotowanego makaronu. Całość mieszamy rózgą i jak składniki się połączą dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cały czas mieszając czekamy aż sos zgęstnieje.

Przygotowany sos śmietanowy dodajemy na patelnię, zmniejszamy ogień, mieszamy całość, dodajemy ugotowany makaron i wykładamy nasze penne ze szparagami w sosie śmietanowym na talerze.

Penne ze szparagami w sosie śmietanowym
Penne ze szparagami w sosie śmietanowym

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze