Makaron z cukinią i mięsem mielonym to lekka i szybka propozycja na zdrowy obiad dla całej rodziny. Sam sos boloński z mięsem jest dość ciężki, jednak dodatek cukinii oraz mięsa mielonego drobiowego odmieni cały obiad.
Sezon na cukinię właściwie trwa cały rok. Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy jak wiele pysznych i przede wszystkim prostych dań można przyrządzić z cukinii.
Jest ona uwielbiana przez osoby nie jedzące mięsa i jest stosowana jako jego zamiennik.
Obejrzyj nasze filmy:
Danie możecie podać wraz posypane odrobiną typowo włoskiego sera – parmezanu oraz z dowolnym makaronem jaki lubicie. Ja wykorzystałem makaron spaghetti razowy.
Zalety makaronu z cukinią i mięsem mielonym to:
- szybkie przygotowanie
- zdrowe
- smaczne
- proste składniki
Składniki (na 3 porcje)
- 200g makaronu do spaghetti
- 200g mięsa mielonego drobiowego
- 1 niewielka cukinia
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 200 ml pasatty pomidorowej
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
Wykorzystajcie do tego przepisu dowolny makaron jaki macie w domu, jaki lubicie i jaki Wam smakuje.
Makaron z cukinią i mięsem mielonym przepis
Zaczynamy od ugotowania makaronu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente, jeśli takiej informacji nie ma na opakowaniu to gotujcie go przez 1 minutę krócej niż w podano w przepisie.
Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w półplasterki cukinię. Podczas smażenia doprawiamy ją do smaku odrobiną soli, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Jak cukinie trochę zmięknie – powinna być al dente to przekładamy ją do miseczki. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i szklimy drobno posiekaną cebulę. Jak cebula będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bardzo ważne jest aby smażyć go krótko – maksymalnie 20 sekund. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 8 minut od czasu do czasu mieszając.
Mięso podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dodajemy po usmażeniu passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez około 4 minut. Dodajemy usmażoną wcześniej cukinię i dusimy jeszcze przez 2 minuty.
Na talerzach układamy odcedzony makaron, a na makaronie kładziemy sos pomidorowy z mięsem i cukinią. Całość posypujemy świeżo startym włoskim parmezanem.



Smacznego!