Domowe placki ziemniaczane to błyskawiczne danie, które przygotujemy zawsze kiedy brakuje nam czasu do zrobienie typowego obiadu. Placki ziemniaczane to nie tylko szybkie danie, to także smaki dzieciństwa. Jestem pewny, że wielu z Was pamięta ten smak.

Placki możemy podać z cukrem pudrem, śmietaną, albo dla osób dbających o linię z jogurtem naturalnym.

Błyskawiczny przepis na Łososia w słodko- słonej marynacie

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na ok. 10 placuszków)

  • 4-5 ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3- 4 łyżki mąki
  • nieduża cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia.

Domowe placki ziemniaczane – przepis

Ziemniaki ścieramy na tarce. Połowę na grubych oczkach, a połowę na małych oczkach. Ziemniaki zostawiamy na ok. 10 minut, a następnie pozbywamy się nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę, startą na tarce cebulę, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron.

Placki ziemniaczane podajemy ze śmietaną, ewentualnie jogurtem naturalnym oraz cukrem.

Domowe placki ziemniaczane
Domowe placki ziemniaczane

Smacznego!