Dawne czasy - kostka rybna, ziemniaczki i kapusta
Ryby

Dawne czasy – kostka rybna, ziemniaczki i kapusta

Czy pamiętacie z dawnych czasów piątkowe obiady – kostka rybna w panierce podana z ziemniakami z wody i kapusta kiszona. To były pyszne obiady. Warto wracać do tych czasów.

Prosty przepis na: Pieczony łosoś z sałatą z sosem musztardowym

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 kostki rybne np. z dorsza
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • kapusta kiszona
  • marchewka
  • mała cebula
  • ziemniaki

Rybny obiad – przepis

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do kapusty kiszonej dodajemy odrobinę startej marchewki i startej cebuli, mieszamy.

Kostki rybne rozmrażamy, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w mące, później roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Dawne czasy - kostka rybna, ziemniaczki i kapusta
Dawne czasy – kostka rybna, ziemniaczki i kapusta
Dawne czasy - kostka rybna, ziemniaczki i kapusta
Dawne czasy – kostka rybna, ziemniaczki i kapusta

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.