Czosnkowo – ziołowy chlebek to idealny dodatek do sałatki greckiej. Przygotujemy go dosłownie w chwilę. Nie potrzebuje on zbyt dużo czasu aby wyrosnąć.
Sprawdź przepis na: Szybka sałatka grecka
Składniki na ciasto
- 40 g oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 600 g maki pszennej
- 300 g ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
Składniki na masło ziołowe
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 niewielkiej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- odrobina natki pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
Czosnkowo – ziołowy chlebek – przepis
Składniki na ciasto mieszamy i przez chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, a my w tym czasie przygotowujemy masło czosnkowo- ziołowe.
Obejrzyj nasze filmy:
W misce mieszamy masło, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na drobnych oczkach cebulą i ziołami.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm kroimy w podłużne paski i szerokości 3-4 cm. Każdy z nich smarujemy masłem, a następnie zwijamy w harmonijkę. Układamy w prostokątnej formie do pieczenia. Chlebek ziołowy pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Najlepiej smakuje podany jeszcze na ciepło, kiedy każdy może go sobie odrywać.

Smacznego!
Świetny przepis, ten chlebek jest bardzo uniwersalny i pasuje do większości dań. Solo też jest super