Czosnkowo – ziołowy chlebek to idealny dodatek do sałatki greckiej. Przygotujemy go dosłownie w chwilę. Nie potrzebuje on zbyt dużo czasu aby wyrosnąć.

Sprawdź przepis na: Szybka sałatka grecka

Składniki na ciasto

  • 40 g oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 g ciepłej wody
  • 40 g  świeżych drożdży

Składniki na masło ziołowe

  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 niewielkiej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • odrobina natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano

Czosnkowo – ziołowy chlebek – przepis

Składniki na ciasto mieszamy i przez chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, a my w tym czasie przygotowujemy masło czosnkowo- ziołowe.

Obejrzyj nasze filmy:

W misce mieszamy masło, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na drobnych oczkach cebulą i ziołami.

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm kroimy w podłużne paski i szerokości 3-4 cm. Każdy z nich smarujemy masłem, a następnie zwijamy w harmonijkę. Układamy w prostokątnej formie do pieczenia. Chlebek ziołowy pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 200 st. C.

Najlepiej smakuje podany jeszcze na ciepło, kiedy każdy może go sobie odrywać.

Czosnkowo - ziołowy chlebek
Czosnkowo – ziołowy chlebek

Smacznego!