Domowy chleb na zakwasie wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wymaga od nas jedynie czasu potrzebnego do tego, aby chleb nam wyrósł. Najlepiej aby odczekać całą noc. Dzięki temu będziemy mieli pyszny chleb z rana następnego dnia.

Podstawą takiego chleba jest przygotowanie zakwasu, link poniżej.

Zobacz: Jak przygotować zakwas na chleb

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na chleb

  • 350g mąki pszennej
  • 400g mąki razowej
  • 350g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na zaczyn

  • 120g zakwasu na chleb
  • 100g mąki razowej
  • 100ml wody

Dołącz: Grupa z modą z AliExpress

Przepis na chleb na zakwasie

  1. Przygotujemy zaczyn – wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
  2. Do miski dodajemy wszystkie składniki na chleb, zaczyn i mieszamy. Najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ok.3-4 minut.
  3. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na całą noc – min. 10 godzin. Rano ciasto przekładamy na blachę i pieczemy 40 minut w temperaturze 220 st. C.
  4. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy.

Domowy chleb na zakwasie

Zobacz także: Domowe bułeczki pszenne

Smacznego!