
Domowe bułeczki pszenne
Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Takie bułeczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do porannego śniadania, ale i będziecie mieli świeże pieczywo do pracy. Bułeczki można upiec rano, a ciasto przygotować wieczorem. Ale szczegóły znajdziecie na końcu wpisu.
Zobacz także: Szybki przepis na domowy chleb
Zobacz również: Domowy chleb pełnoziarnisty
U mnie szklanka to 250 ml. Przepis jest na 8 bułeczek.
Składniki
- 7g drożdży instant
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka letniego mleka
Dodatkowo
- 1 jajko
- sezam, czarnuszka, pestki dyni
Sprawdź: WIELKA wyprzedaż kosmetyków!
Domowe bułeczki pszenne przepis
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce najpierw przy pomocy łyżki, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. Pamiętajcie, to mają być domowe bułeczki, więc wystarczy kilka minut wyrabiania ciasta. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, albo podsypanej mąką i zostawiamy na ok. 30 minut. Możecie je posypać np. pestkami dyni, czarnuszką, albo sezamem.
- Bułeczki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie studzimy je na kratce.
Porada: Jeśli chcecie mieć świeże bułeczki na śniadanie to możecie:
1. Dd razu po uformowaniu przykryć folią i schować do lodówki na noc. Wyciągamy je ok. 30 minut przed pieczeniem, zdąrzą w tym czasie wyrosnąć.
2. Po uformowaniu schować do torebek i zamrozić. Wyjąć rano ok. 1 godziny przed pieczeniem, w czasie odmrażania będą wyrastały.
3. Po uformowaniu i wyrośnięciu schować do torebki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika włożyć od razu do pieczenia. Tylko trzeba piec ok. 10 minut dłużej.
