Nie jestem wielkim zwolennikiem pieczenia chleba w domu, jednak ze względu na akcję #zostańwdomu, postanowiłem przygotować domowy chleb. Byłem troszkę sceptycznie nastawiony do wypieku chleba i chyba niepotrzebnie.

Mój domowy chlebek wyszedł pyszny i chrupiący. Robi się go dosłownie 15 minut, tylko chwilę dłużej ciasto musi poleżeć aby urosło.

Zobacz także: Risotto z kurczakiem i kurkami

Obejrzyj nasze filmy:

No to zaczynamy…

Składniki

  • 20g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

#Zostańwdomu – Szybka nauka języka dla dzieci

Domowy chleb – przepis

  1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy cukier i sól. Następnie wlewamy oliwę oraz letnią wodę.
  2. Ciasto mieszamy na początku łyżką, a później wyrabiamy ręką ok. 5 minut. Powinny być dość „jędrne”. Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  3. Jak ciasto na chleb nam urośnie, wyrabiamy go jeszcze dosłownie chwilę, formujemy bochenek chleba, kładziemy na blasze, zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut.
  4. Następnie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i pieczemy przez ok. 30 minut.
  5. Po upieczeniu chleb zostawiamy na kratce, aby odrobinę ostygł.

Szybki przepis na domowy chleb

Zobacz również: Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym

Smacznego!