Nie jestem wielkim zwolennikiem pieczenia chleba w domu, jednak ze względu na akcję #zostańwdomu, postanowiłem przygotować domowy chleb. Byłem troszkę sceptycznie nastawiony do wypieku chleba i chyba niepotrzebnie.
Mój domowy chlebek wyszedł pyszny i chrupiący. Robi się go dosłownie 15 minut, tylko chwilę dłużej ciasto musi poleżeć aby urosło.
Zobacz także: Risotto z kurczakiem i kurkami
Obejrzyj nasze filmy:
No to zaczynamy…
Składniki
- 20g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant)
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
#Zostańwdomu – Szybka nauka języka dla dzieci
Domowy chleb – przepis
- Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy cukier i sól. Następnie wlewamy oliwę oraz letnią wodę.
- Ciasto mieszamy na początku łyżką, a później wyrabiamy ręką ok. 5 minut. Powinny być dość „jędrne”. Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Jak ciasto na chleb nam urośnie, wyrabiamy go jeszcze dosłownie chwilę, formujemy bochenek chleba, kładziemy na blasze, zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut.
- Następnie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i pieczemy przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu chleb zostawiamy na kratce, aby odrobinę ostygł.
Zobacz również: Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym
Smacznego!
a soli się nie dodaje
A dlaczego? Moim zdaniem się dodaje.
Jakiś błąd się wkradł do przepisu. Jest napisane dwa razy 1łyżeczka cukru. Nie napisane jaka mąka,bo nie wygląda że zdjęcia żeby to była tylko pszenna.
Tak, tak dziękujemy za zwrócenie uwagi. To oczywiście miała być sól. A mąka, to mąka chlebowa.
Bardzo ciekawy jest fakt, dlaczego dzisiaj już nie mamy niemal szansy na chleb w smaku taki jak lata temu. Jak on się zmieniał gdzieś tak od 2000 roku i dlaczego już nie będzie taki jak kiedyś. https://totemat.pl/dlaczego-chleb-nie-smakuje-jak-dawniej-tego-smaku-pieczywa-juz-nie-bedzie/ Chodzi głównie o to, że ziarna starego typu już nie są dostępne są tylko zmodyfikowane co widać na polach po niskich zbożach. Dlatego warto robić własne chleby, bo to jeszcze ratuje ich smak i jakość.