
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym z rukolą to szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Makaron ten idealnie się komponuje ze świeżą rukolą, a dodatek pomidorków koktajlowych sprawi, że potrawa nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Możecie wykorzystać do przygotowania tego dania, dowolny makaron. Może to być tagliatelle, świderki itd.
Przeczytaj również: Makaron razowy z pesto bazyliowym
Składniki
- makaron penne
- 2 piersi z kurczaka
- 12-14 pomidorków koktajlowych
- 200 ml śmietany
- 100 ml wody
- 1 cebula
- garść świeżej rukoli
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
- olej do smażenia
Przeczytaj również o: Makaron penne z pesto pietruszkowym
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym – przepis
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
- Na głębokiej szklimy drobno posiekaną cebulę.
- Jak cebula będzie szklista, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy.
- W tym samym czasie w misce mieszamy śmietanę, wodę, szczyptę ziół prowansalskich i oregano. Śmietanę dodajemy do kurczaka.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a następnie dodajemy do sosu. Całość tylko podgrzewamy.
- Na talerzach układamy makaron, na nim sos, a na wierzch wykładamy odrobinę rukoli.
Warto wiedzieć o: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Smacznego!