Kanapka z awokado i jajko w koszulce
Śniadania

Kanapka z awokado i jajko w koszulce

Awokado ma sobie wiele składników odżywczych, jest dietetyczne i bardzo często zalecane praktycznie w każdej diecie. Tym razem spróbujemy przygotować proste, a z drugiej strony bardzo efektownie wyglądające śniadanie. Zrobimy pyszną kanapkę z pastą z awokado oraz jajko w koszulce.

Przed zrobieniem tego śniadania wybierzcie się najpierw do sklepu, bo jest najsmaczniejsze podane na świeżym pieczywie.

Przeczytaj ten poradnik: Ile gotować jajka

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 limonki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • jajko
  • świeże pieczywo
  • kilka liści jarmużu

Zobacz przepis na: Smaki dzieciństwa – kanapka z jajecznicą

Kanapka z awokado i jajko w koszulce – przepis

  1. Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelce, dodajemy sok z limonki, szczyptę soli, pieprzu i oliwę. Mieszamy.
  2. Pastę z awokado wykładamy na pieczywo.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, jak będzie już się gotować, zmniejszamy ogień, łyżką mieszamy tak aby pośrodku powstał wir i w niego wbijamy jajko. Gotujemy je ok. 3 minut. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko.
  4. Jarmuż smażymy dosłownie przez chwilę na oliwie z oliwek.
  5. Układamy jarmuż na paście z awokado, następnie jajko i podajemy.

Musisz to wiedzieć: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Kanapka z awokado i jajko w koszulce

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.