
Kanapka z awokado i jajko w koszulce
Awokado ma sobie wiele składników odżywczych, jest dietetyczne i bardzo często zalecane praktycznie w każdej diecie. Tym razem spróbujemy przygotować proste, a z drugiej strony bardzo efektownie wyglądające śniadanie. Zrobimy pyszną kanapkę z pastą z awokado oraz jajko w koszulce.
Przed zrobieniem tego śniadania wybierzcie się najpierw do sklepu, bo jest najsmaczniejsze podane na świeżym pieczywie.
Przeczytaj ten poradnik: Ile gotować jajka
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 limonki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- jajko
- świeże pieczywo
- kilka liści jarmużu
Zobacz przepis na: Smaki dzieciństwa – kanapka z jajecznicą
Kanapka z awokado i jajko w koszulce – przepis
- Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelce, dodajemy sok z limonki, szczyptę soli, pieprzu i oliwę. Mieszamy.
- Pastę z awokado wykładamy na pieczywo.
- W garnku zagotowujemy wodę, jak będzie już się gotować, zmniejszamy ogień, łyżką mieszamy tak aby pośrodku powstał wir i w niego wbijamy jajko. Gotujemy je ok. 3 minut. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową.
Jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. - Jarmuż smażymy dosłownie przez chwilę na oliwie z oliwek.
- Układamy jarmuż na paście z awokado, następnie jajko i podajemy.
Musisz to wiedzieć: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Smacznego!
0 komentarzy