Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Makarony

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Facebook

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym to pomysł na szybki, smaczny i prosty obiad dla całej rodziny. Ten posiłek to połączenie włoskiej klasyki z odrobiną polskiego akcentu, jakim są pieczarki. Możecie wykorzystać również do tego dania podgrzybki, albo prawdziwki.

Ja wykorzystam tutaj makaron typu tagliatelle, ale możecie śmiało użyć makaronu spaghetti albo penne. Wybierzcie taki jaki lubicie najbardziej.

Smak nam tutaj pokręci czosnek, dajcie go tyle ile lubicie.

Składniki (na 3 porcje)

  • 300g pieczarek
  • 200g piersi z kurczaka
  • 400 ml śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • makaron tagliatelle
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 szalotka
  • dodatkowo natka pietruszki

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym – przepis

Na patelni na łyżce masła szklimy drobno pokrojoną szalotkę. Jak będziesz już zeszklona dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Nie przeciskajcie go przez praskę, bo plasterki dodadzą też super wyglądu potrawie. Czosnek smażymy dosłownie 10 sekund. Dodajemy pokrojonego w większe kawałki kurczaka. Smażymy.

Pieczarki obieramy i w zależności od wielkości kroimy je na połówki albo ćwiartki, dodajemy do prawie usmażonego mięsa. W tym momencie już nie mieszamy składników na patelni, aby pieczarki straciły nadmiar wody. Smażymy 3 minuty i na patelnię dodajemy śmietanę. Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy wszystko razem przez około 3 minut.

W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Gotujemy go 1 minutę krócej niż zaleca producent, będzie wtedy idealny. Na talerz wykładamy makaron, na niego kładziemy sos śmietanowy i całość możemy posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.