Jeśli tak jak ja lubicie szybkie i smaczne dania to spaghetti z indykiem i szpinakiem jest właśnie takim obiadem. To zdrowa propozycja na posiłek w mniej niż 25 minut. Do jego przygotowania wykorzystuję filet z indyka, ale jeśli wolicie możecie użyć także piersi z kurczaka.
Przygotowany sos z kurczakiem i szpinakiem możecie podać z dowolnym rodzajem makaronu – spaghetti, tagliatelle, penne. Użyjcie taki, jaki macie w domu i taki jaki lubicie najbardziej.
Składniki na 3 porcje
- 300g filetu z indyka
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
- 200g świeżego szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mleka
- szczypta suszonego oregano
- makaron spaghetti
Bardzo ważne jest, jak robicie danie ze szpinakiem dodać do niego odrobinę mleka.
Obejrzyj nasze filmy:
Spaghetti z indykiem i szpinakiem – przepis
Na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Jak cebula będzie szklista, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość przesmażamy ok. 15 sekund. Dodajemy do cebuli i czosnku pokrojony w kostkę filet z indyka. Smażymy go około 10 minut. Następnie dodajemy szpinak i smażymy go razem z mięsem około 3 minut. Zmniejszamy ogień i dodajemy łyżkę śmietany, przyprawy – sól, pieprz, gałkę muszkatołową, szczyptę oregano i mleko. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Proponuje ugotować go al dente, czyli mniej więcej jedną minutę krócej aniżeli napisane na opakowaniu.
Makaron wykładamy na talerze, na nim układamy sos z kurczakiem i szpinakiem. Jeśli lubimy możemy całość posypać startym parmezanem.
Smacznego!