Szybka szakszuka na śniadanie to propozycja na smaczny, aromatyczny i bardzo pożywny posiłek z rana. Danie to ma już swoje lata, jednak chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Możemy ją przygotować z dowolnymi dodatkami – kiełbasą chorizo, papryką, kiełbasą. Wykorzystajcie to co macie aktualnie pod ręką, albo musicie oczyścić lodówkę.
W okresie letnim, najlepiej przygotować szakszukę na bazie świeżych, pachnących pomidorów. Ale jeśli to nie jest akurat sezon polecam Wam też z puszki, są aromatyczne, pachnące.
Mój przepis jest na dwie porcje. Pamiętajcie, że wykorzystuję w nim składniki i przyprawy, które lubię, a Wy możecie wykorzystać dowolne inne.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 4 jajka
- 200g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 niewielka cebula
- dodatkowo: natka pietruszki
Szybka szakszuka na śniadanie [PRZEPIS]
Na patelni rozgrzewam odrobinę masła, a następnie przez 2-3 minuty podsmażam drobno pokrojoną paprykę. Następnie dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. W tym momencie dodajemy odrobinę soli. Sprawi ona, że cebula znacznie szybciej zmięknie. Jak już będzie szklista dodajemy pomidory z puszki i na wolnym ogniu całość dusimy około 7 minut. Sok pomidorowy powinien w znacznej większości odparować. Pomidorowy doprawiamy oregano, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni, w pomidorach robimy 4 niewielkie wgłębienia i w każde z nich wbijamy jajko. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 6-7 minut. Białko jajka powinno nam się ściąć, a żółtko być jeszcze płynne.
Całość posypujemy natką pietruszki i wykładamy na talerze. Jeśli macie nierysującą się patelnię, to możecie zrobić podać danie bezpośrednio na patelni.
Smacznego!
Wygląda przepysznie :D ja swoją robiłam tylko raz