Szybka szakszuka na śniadanie to propozycja na smaczny, aromatyczny i bardzo pożywny posiłek z rana. Danie to ma już swoje lata, jednak chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Możemy ją przygotować z dowolnymi dodatkami – kiełbasą chorizo, papryką, kiełbasą. Wykorzystajcie to co macie aktualnie pod ręką, albo musicie oczyścić lodówkę.

W okresie letnim, najlepiej przygotować szakszukę na bazie świeżych, pachnących pomidorów. Ale jeśli to nie jest akurat sezon polecam Wam też z puszki, są aromatyczne, pachnące.

Mój przepis jest na dwie porcje. Pamiętajcie, że wykorzystuję w nim składniki i przyprawy, które lubię, a Wy możecie wykorzystać dowolne inne.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 4 jajka
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 niewielka cebula
  • dodatkowo: natka pietruszki

Szybka szakszuka na śniadanie [PRZEPIS]

Na patelni rozgrzewam odrobinę masła, a następnie przez 2-3 minuty podsmażam drobno pokrojoną paprykę. Następnie dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. W tym momencie dodajemy odrobinę soli. Sprawi ona, że cebula znacznie szybciej zmięknie. Jak już będzie szklista dodajemy pomidory z puszki i na wolnym ogniu całość dusimy około 7 minut. Sok pomidorowy powinien w znacznej większości odparować. Pomidorowy doprawiamy oregano, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni, w pomidorach robimy 4 niewielkie wgłębienia i w każde z nich wbijamy jajko. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 6-7 minut. Białko jajka powinno nam się ściąć, a żółtko być jeszcze płynne.

Całość posypujemy natką pietruszki i wykładamy na talerze. Jeśli macie nierysującą się patelnię, to możecie zrobić podać danie bezpośrednio na patelni.

Szybka szakszuka na śniadanie [PRZEPIS]
Szybka szakszuka na śniadanie [PRZEPIS]
Smacznego!