Klasyczna szakszuka to jedno z moich ulubionych niedzielnych śniadań. Prościej mówiąc są to jajka smażone w pomidorach z przyprawami. Pokażę Wam podstawowy przepis na to danie, który oczywiście możecie dowolnie urozmaicać.
Osobiście praktycznie zawsze dodaję do tej potrawy jakiś element, który ma odrobine pikanterii, tym razem będzie to odrobina kiełbasy chorizo.
Szakszuke możecie przygotować na świeżych pomidorach, bądź wykorzystać te z puszki. Ja osobiście uważam, że te puszkowe mają znacznie więcej aromatu.
Sprawdź również: Szakszuka na ostro
Składniki
- 200g pomidorów z puszki
- 50g kiełbasy chorizo
- 2 szalotki
- 4 jajka
- szczypta oregano
- sól
- szczypta bazylii
- pieprz
- odrobina masła
- szczypta cukru
Klasyczna szakszuka – przepis
- Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo.
- Jak kiełbaska będzie podsmażona, dodajemy posiekaną szalotkę i całość razem smażymy ok. 1 minuty.
- Dodajemy pomidory i przyprawy. Uważam, że całość smaku pomidorów wydobywamy dodatkiem odrobiny cukru. Redukujemy sos pomidorowy i wbijamy na patelnię jajka.
- Szakszukę smażymy kilka minut, aż białko się nam zetknie, a żółtka pozostaną jeszcze płynne.
- Na sam koniec wszystko możemy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przeczytaj przepis na: Placuszki z serków waniliowych

Smacznego!