Szakszuka na ostro to jajka przygotowywane w aromatycznym, ostrym sosie pomidorowym. Jest to jedno z najlepszych śniadań jakie możemy przygotować w niedzielny leniwy poranek. Odrobina pikanterii doda nam energii na cały dzień.

Możecie to danie podać razem z chlebkami pita i hummusem, albo świeżą pszenną bułką.

Zobacz także: Szakszuka z chorizo i awokado

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 ostra papryczka
  • 400g pomidorów w puszce
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru

Dodatkowo

  • do posypania: natka pietruszki, albo szczypiorek

Przeczytaj również: Szakszuka

Szakszuka na ostro – przepis

  1. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę.
  2. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojona w plasterki ostrą paprykę (wcześniej usuwamy pestki), oraz zwykłą paprykę. Smażymy wszystko ok. 3 minut i dodajemy pomidory w puszce.
  3. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku przyprawami, a następnie na środek wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy i smażymy wszystko jeszcze ok. 5 minut. Białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać półpłynne.
  4. Szakszuke podajemy najlepiej wprost z patelni.

Sprawdź przepis na: Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą

Szakszuka na ostro

Smacznego!