Szakszuka na ostro to jajka przygotowywane w aromatycznym, ostrym sosie pomidorowym. Jest to jedno z najlepszych śniadań jakie możemy przygotować w niedzielny leniwy poranek. Odrobina pikanterii doda nam energii na cały dzień.
Możecie to danie podać razem z chlebkami pita i hummusem, albo świeżą pszenną bułką.
Zobacz także: Szakszuka z chorizo i awokado
Składniki
- 2 jajka
- 1 ostra papryczka
- 400g pomidorów w puszce
- 1 nieduża cebula
- 1/2 żółtej papryki
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
- olej do smażenia
- szczypta cukru
Dodatkowo
- do posypania: natka pietruszki, albo szczypiorek
Przeczytaj również: Szakszuka
Szakszuka na ostro – przepis
- Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojona w plasterki ostrą paprykę (wcześniej usuwamy pestki), oraz zwykłą paprykę. Smażymy wszystko ok. 3 minut i dodajemy pomidory w puszce.
- Sos pomidorowy doprawiamy do smaku przyprawami, a następnie na środek wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy i smażymy wszystko jeszcze ok. 5 minut. Białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać półpłynne.
- Szakszuke podajemy najlepiej wprost z patelni.
Sprawdź przepis na: Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą
Smacznego!