Nie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka.

Zupę możecie przygotować na bazie wywaru z warzyw, które potem wykorzystacie do sałatki, albo na bazie mięsa. W moim wypadku będą to udka z kurczaka. Jak znajdziecie odrobinę wołowiny, to nie wahajcie się jej dodać.

Zobacz również: Domowe pierogi z kurkami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • ok. 2,5 litra wody
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 400g kapusty kiszonej
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • szczypta pieprzu
  • sól

Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem

Domowy kapuśniak – przepis

  1. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy ćwiartki z kurczaka i gotujemy ok. 1 godziny. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy jeszcze kilka minut.
  2. W tym czasie na patelni przesmażmy drobno pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Przesmażony boczek z cebulą wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy do zupy.
  3. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy.
  4. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do garnka. Nie myjcie jej, nie wylewajcie soku pokreśli smak zupy. Kapuśniak z natury musi być odrobinę kwaskowaty.
  5. Gotujemy dalej przez ok. 30 minuty. Jeśli macie ochotę, możecie wyjąć mięso z zupy, pokroić w mniejsze kawałki i dodać je ponownie do kapuśniaku. Zupa będzie znacznie bardziej treściwa.

Domowy kapuśniak Domowy kapuśniak

 

Sprawdź przepis na: Klasyczna zupa ogórkowa

Smacznego!