Nie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka.
Zupę możecie przygotować na bazie wywaru z warzyw, które potem wykorzystacie do sałatki, albo na bazie mięsa. W moim wypadku będą to udka z kurczaka. Jak znajdziecie odrobinę wołowiny, to nie wahajcie się jej dodać.
Zobacz również: Domowe pierogi z kurkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 100 g wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- ok. 2,5 litra wody
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 400g kapusty kiszonej
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- szczypta pieprzu
- sól
Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem
Domowy kapuśniak – przepis
- Do garnka wlewamy wodę, wkładamy ćwiartki z kurczaka i gotujemy ok. 1 godziny. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy jeszcze kilka minut.
- W tym czasie na patelni przesmażmy drobno pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Przesmażony boczek z cebulą wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy do zupy.
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy.
- Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do garnka. Nie myjcie jej, nie wylewajcie soku pokreśli smak zupy. Kapuśniak z natury musi być odrobinę kwaskowaty.
- Gotujemy dalej przez ok. 30 minuty. Jeśli macie ochotę, możecie wyjąć mięso z zupy, pokroić w mniejsze kawałki i dodać je ponownie do kapuśniaku. Zupa będzie znacznie bardziej treściwa.
Sprawdź przepis na: Klasyczna zupa ogórkowa
Smacznego!