Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i następnego dnia rano po prostu włożyć do piekarnika.
Są to typowe bułeczki pszenne, takie jak znacie ze sklepu, ale przygotowane domowym sposobem. Potrzebujemy dosłownie kilka składników.
Przepis na: Domowy chleb na zakwasie
Obejrzyj nasze filmy:
Do ich przygotowania możecie użyć zarówno drożdży instant, jak i świeżych. Osobiście preferuję te drugie, ciasto na nich rośnie znacznie lepiej.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 35g drożdży świeżych (lub 15g drożdży instant)
- 700 ml wody
- 1 łyżka soli
Sprawdź również: Domowe bułeczki pszenne
Klasyczne pszenne bułki – przepis
- Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto.
- Ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na min. 10 godzin.
- Po 10 godzinach wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 2 minut, formujemy bułeczki, nacinamy i układamy na blasze do pieczenia do wyrośnięcia i zostawiamy na ok. 20 minut.
- Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 210 st. C.
Z takiej porcji ciasta wyjdzie ok. 10-12 bułeczek. Bułeczki po wyrośnięciu możemy przełożyć do foliowych torebek i zamrozić. A w momencie kiedy będziemy mieli ochotę na świeże bułki, wyciągamy i wkładamy bezpośrednio do piekarnika. Pieczemy je wtedy dłużej o 5 minut.
Przeczytaj także: Jak przygotować zakwas na chleb
Smacznego!