Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i następnego dnia rano po prostu włożyć do piekarnika.

Są to typowe bułeczki pszenne, takie jak znacie ze sklepu, ale przygotowane domowym sposobem. Potrzebujemy dosłownie kilka składników.

Przepis na: Domowy chleb na zakwasie

Obejrzyj nasze filmy:

Do ich przygotowania możecie użyć zarówno drożdży instant, jak i świeżych. Osobiście preferuję te drugie, ciasto na nich rośnie znacznie lepiej.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 35g drożdży świeżych (lub 15g drożdży instant)
  • 700 ml wody
  • 1 łyżka soli

Sprawdź również: Domowe bułeczki pszenne

Klasyczne pszenne bułki – przepis

  1. Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto.
  2. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na min. 10 godzin.
  3. Po 10 godzinach wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 2 minut, formujemy bułeczki, nacinamy i układamy na blasze do pieczenia do wyrośnięcia i zostawiamy na ok. 20 minut.
  4. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 210 st. C.

Z takiej porcji ciasta wyjdzie ok. 10-12 bułeczek. Bułeczki po wyrośnięciu możemy przełożyć do foliowych torebek i zamrozić. A w momencie kiedy będziemy mieli ochotę na świeże bułki, wyciągamy i wkładamy bezpośrednio do piekarnika. Pieczemy je wtedy dłużej o 5 minut.

Przeczytaj także: Jak przygotować zakwas na chleb

Klasyczne pszenne bułki

Smacznego!