Domowy omlet z oliwkami to błyskawiczna propozycja na pożywne śniadanie. Przygotowanie omletu wcale nie jest takie trudne i nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Do jego przygotowania możecie wybrać dodatki jakie lubicie najbardziej. U mnie to są oliwki, salami i obowiązkowo cebula. Fajnym pomysłem jest również dodatek odrobiny mozzarelli.
Składniki podane w przepisie wystarczą na omlet, którym z całą pewnością najedzą się dwie dorosłe osoby.
Sprawdź przepis: Omlet z pieczarkami
Obejrzyj nasze filmy:
Spróbujcie go również zjeść z dodatkiem ketchupu i przekonajcie się jak bardzo zmieni swój smak. Oczywiście na lepsze :)
Składniki na omlet
- 4 jajka
- 50g salami
- 1 cebula
- 12 oliwek
- sól
- pieprz
- 50g mozzarelli
- masło do smażenia
- dodatkowo: ketchup
Przeczytaj także: Omlet z szynką, serem żółtym z sałatką z rukoli
Domowy omlet z oliwkami – przepis
- Salami i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Oliwki kroimy na połówki, albo na plasterki.
- Pokrojone składniki dodajemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mozzarellę, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Całość mieszamy przy pomocy widelca.
- Na patelni roztapiamy masło, a następnie wylewamy masę jajeczną, przykrywamy i smażymy ok. 5 minut. Przewracamy omlet i smażymy jeszcze ok. 2 minut.
- Omlet możemy podać np. z ketchupem, będzie smakował wybornie!
Smacznego!