
Klasyczna zupa ogórkowa
Bez wątpienia zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup przygotowywanych przez Polaków, nie inaczej jest także w moim przypadku. Kwaskowy smak tej zupy powoduje, że jest taka wyjątkowa.
Zupę ogórkową możemy jadać w różnych wariantach – z ryżem, z makaronem, ze śmietaną i bez śmietany, jednak chyba najbardziej klasyczną wersją jest zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną.
Zastanawiam się, jaką zupę ogórkową lubicie… dajcie znać w komentarzach, chętnie spróbuję Waszej wersji.
A teraz pora na mój przepis…
Klasyczna zupa ogórkowa – składniki (na 4 porcje)
- 4-5 skrzydełek
- 1 por
- 1/2 selera
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- przecier z ogórków (500g) albo ogórki kiszone
- 4-5 ziemniaków
Klasyczna zupa ogórkowa – przepis
Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do garnka z ok. 2,5 l wody dodajemy skrzydełka, ziele angielskie, liść laurowy i całość gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie dajemy pokrojone w kostkę warzywa – marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa będą „prawie” miękkie. Wyciągamy skrzydełka i dodajemy przecier z ogórków (możecie samodzielnie zetrzeć ogórki kiszone na tarce). Zupę ogórkową gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut i zdejmujemy z ognia.
Podajemy ją z łyżką śmietany… smacznego!