Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka potocznie nazywana wielkim bałaganem. Danie to składa się przede wszystkim z jaj, cebuli, pomidorów które razem gotuje się na patelni.

Proste danie, które świetni smakuje i jest szybkie w wykonaniu.

Przepis i listę składników przedstawiam poniżej.

Składniki

  • ½ cebuli
  • ½ łyżka miodu
  • Szczypta soli
  • pieprz
  • Szczypta oregano
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 kromki chleb pełnoziarnistego

Przepis na szakszułkę

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
  2. Dodaj passatę, sól, pieprz i miód, który złagodzi gorycz z pomidorów. Gdy sos zgęstnieje wbij trzy jajka, smaż na małym ogniu pod przykryciem. Smaż do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
  3. Podawaj z chlebem i posypanym oregano.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.