Szakszuka potocznie nazywana wielkim bałaganem. Danie to składa się przede wszystkim z jaj, cebuli, pomidorów które razem gotuje się na patelni.
Proste danie, które świetni smakuje i jest szybkie w wykonaniu.
Przepis i listę składników przedstawiam poniżej.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- ½ cebuli
- ½ łyżka miodu
- Szczypta soli
- pieprz
- Szczypta oregano
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 kromki chleb pełnoziarnistego
Przepis na szakszułkę
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
- Dodaj passatę, sól, pieprz i miód, który złagodzi gorycz z pomidorów. Gdy sos zgęstnieje wbij trzy jajka, smaż na małym ogniu pod przykryciem. Smaż do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
- Podawaj z chlebem i posypanym oregano.
Smacznego!
uwielbiam!!!