Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą to niewątpliwe ciekawe połączenie składników. Dzięki temu, że użyjemy w tym daniu szynkę długo dojrzewającą danie zyska niezwykły smak i aromat.
Idealnie będzie się on komponował ze szparagami. Jednak zawsze wykorzystywaliśmy zielone szparagi, tym razem użyjemy białych.
Składniki
- pęczek białych szparagów
- mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- kilka plastrów szynki długo dojrzewającej
- 50 g kiełbasy chorizo
- oliwa
- makaron papardelle
- serek Camembert
Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą – przepis
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy w ok. 2 -3 cm długości kawałki. Wrzucamy je do gotującej się wody dosłownie na 4 minuty. Odcedzamy.
- Na patelni na sporej ilości oliwy szklimy cebulę i pokrojony w bardzo cieniutki plasterki czosnek.
- Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i pokrojoną w kostkę szynkę. Smażymy wszystko razem ok. 2 minuty po czym dodajemy szparagi. Smażymy całość ok. 3 minut, aż szparagi nabiorą aromatu i dodajemy na patelnie ugotowany makaron. Makaron dodajemy bezpośrednio z gotującej się wody. Skrobia zawarta w wodzie nada odpowiedniej konsystencji.
- Dodajemy pokrojony serek Camembert i jak się roztopi makaron przekładamy na talerze.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!