Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą to niewątpliwe ciekawe połączenie składników. Dzięki temu, że użyjemy w tym daniu szynkę długo dojrzewającą danie zyska niezwykły smak i aromat.

Idealnie będzie się on komponował ze szparagami. Jednak zawsze wykorzystywaliśmy zielone szparagi, tym razem użyjemy białych.

Składniki

  • pęczek białych szparagów
  • mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 50 g kiełbasy chorizo
  • oliwa
  • makaron papardelle
  • serek Camembert

Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy w ok. 2 -3 cm długości kawałki. Wrzucamy je do gotującej się wody dosłownie na 4 minuty. Odcedzamy.
  3. Na patelni na sporej ilości oliwy szklimy cebulę i pokrojony w bardzo cieniutki plasterki czosnek.
  4. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i pokrojoną w kostkę szynkę. Smażymy wszystko razem ok. 2 minuty po czym dodajemy szparagi. Smażymy całość ok. 3 minut, aż szparagi nabiorą aromatu i dodajemy na patelnie ugotowany makaron. Makaron dodajemy bezpośrednio z gotującej się wody. Skrobia zawarta w wodzie nada odpowiedniej konsystencji.
  5. Dodajemy pokrojony serek Camembert i jak się roztopi makaron przekładamy na talerze.

Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!