
Niedzielny obiad – pikantny kurczak
Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników.
Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim zdaniem świetnie będą tutaj pasowały domowe, chrupiące frytki.
Składniki
- kurczak ok. 1,5 kg
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka oregano
- łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonego czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
Pikantny kurczak – przepis
- Wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem i oliwą rozcieramy w moździerzu.
- Kurczaka myjemy i nacieramy przygotowaną marynatą do kurczaka.
- Wkładamy go do miski i odstawiamy na ok. 12 godzin.
- Kurczaka pieczemy w w zamkniętym naczyniu do zapiekania przez ok. 1 godzinę 20 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez kolejne 15-20 minut, tak aby skórka stała się chrupiąca i rumiana.
Smacznego!
0 komentarzy