Niedzielny obiad – pikantny kurczak

Pikantny kurczak

Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników.

Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim zdaniem świetnie będą tutaj pasowały domowe, chrupiące frytki.

Składniki

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy

Pikantny kurczak – przepis

  1. Wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem i oliwą rozcieramy w moździerzu.
  2. Kurczaka myjemy i nacieramy przygotowaną marynatą do kurczaka.
  3. Wkładamy go do miski i odstawiamy na ok. 12 godzin.
  4. Kurczaka pieczemy w w zamkniętym naczyniu do zapiekania przez ok. 1 godzinę 20 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez kolejne 15-20 minut, tak aby skórka stała się chrupiąca i rumiana.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.