Pikantne skrzydełka z kurczaka mogą być zarówno potrawą z grilla, jak i propozycją weekendowego obiadu. W zależności od tego jaką ostrość lubicie dodajcie więcej albo mniej pieprzu cayenne.

Kurczak bardzo szybko pochłania smak przypraw, jednak warto zostawić skrzydełka na ok. 12 godzin.

Składniki

  • skrzydełka z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Pikantne skrzydełka z kurczaka – przepis

  1. Przyprawy wraz z czosnkiem i oliwą rozcieramy w moździerzu.
  2. Skrzydełka dokładnie myjemy, a następnie nacieramy marynatą.
  3. Odstawiamy na ok. 12 godzin, aby przeszły aromatem przypraw.
  4. Skrzydełka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, albo na rozgrzanym ruszcie grilla.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: