Pikantne skrzydełka z kurczaka mogą być zarówno potrawą z grilla, jak i propozycją weekendowego obiadu. W zależności od tego jaką ostrość lubicie dodajcie więcej albo mniej pieprzu cayenne.
Kurczak bardzo szybko pochłania smak przypraw, jednak warto zostawić skrzydełka na ok. 12 godzin.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
Pikantne skrzydełka z kurczaka – przepis
- Przyprawy wraz z czosnkiem i oliwą rozcieramy w moździerzu.
- Skrzydełka dokładnie myjemy, a następnie nacieramy marynatą.
- Odstawiamy na ok. 12 godzin, aby przeszły aromatem przypraw.
- Skrzydełka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, albo na rozgrzanym ruszcie grilla.
Smacznego!
Obejrzyj nasze filmy: