Kurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla.
Do przygotowania tego dania możecie użyć dowolnych elementów kurczaka. Ja wykorzystam „pałki z kurczaka”. Mięso będzie kruche, soczyste i delikatne w smaku.
Nie przepadam za pikantnymi potrawami, wiec przygotujemy je w wersji łagodnej.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- pałki z kurczaka
- 4-5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Kurczak w paprykowej marynacie z grilla – przepis
- Kurczaka nacieramy solą i pieprzem.
- Do miski przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy oliwę, obie papryki.
- W marynacie obtaczamy kurczaka i odstawiamy go na ok. 1 godzinę, aby wszystkie smaku się ze sobą przegryzły.
- Pieczemy go na rozgrzanym ruszcie, aż mięso stanie się rumiane i miękkie w środku.
Smacznego.
Zobaczcie też nasze inne PRZEPISY NA GRILLA !