Kurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla.

Do przygotowania tego dania możecie użyć dowolnych elementów kurczaka. Ja wykorzystam „pałki z kurczaka”. Mięso będzie kruche, soczyste i delikatne w smaku.

Nie przepadam za pikantnymi potrawami, wiec przygotujemy je w wersji łagodnej.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • pałki z kurczaka
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Kurczak w paprykowej marynacie z grilla – przepis

  1. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem.
  2. Do miski przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy oliwę, obie papryki.
  3. W marynacie obtaczamy kurczaka i odstawiamy go na ok. 1 godzinę, aby wszystkie smaku się ze sobą przegryzły.
  4. Pieczemy go na rozgrzanym ruszcie, aż mięso stanie się rumiane i miękkie w środku.

Smacznego.

Zobaczcie też nasze inne PRZEPISY NA GRILLA !