Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie delikatne oraz musztardy. Musztarda spowoduje, że mięso stanie się kruche.

Warto dodać, że karkówkę powinniśmy zamarynować ok. 24 godzin wcześniej, nabierze ona wtedy odpowiedniego smaku.

Składniki

  • karkówka
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki

Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla – przepis

  1. Karkówkę kroimy w plastry.
  2. Do miski dodajemy musztardę, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  3. W przygotowanej marynacie obtaczamy karkówkę i odstawiamy na ok. 24 godziny.
  4. Karkówkę pieczemy na rozgrzanym ruszcie aż stanie się miękka.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: