Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy.
Skrzydełka z grilla plasuje się w rankingu ulubionych wiosennych dań zaraz po smażonej na grillu kiełbasie. Dobrze wysmażone stają się przysmakiem dużych i małych smakoszy. Wersje dla dzieci są bardziej słodkie, a dorośli gustują w pikantnej opcji.
Marynata do skrzydełek z grilla nie potrzebuje wielu przypraw. Lepiej dobrać kilka idealnie wyselekcjonowanych niż ogromną listę suszonych składników. Nic tak nie smakuje jak słodkie i pyszne skrzydełka z grilla. Mogą być podawane ze świeżym dipem, sosem barbecue lub chrupiącą bagietką.
Obejrzyj nasze filmy:
Pikantne skrzydełka z grilla wraz z grillowanymi ziemniakami są wspaniałym sycącym posiłkiem pełnym smaku. Miękkie w środku z przypieczoną skórką mają wyrazisty smak dzięki dobrze przyrządzonej marynacie, w której powinny poleżeć całą noc.
Skrzydełka z grilla w miodzie dobrze komponuj się z ostrymi przyprawami. Można uzyskać dzięki temu słodko-ostry smak. Miodowe skrzydełka zjada się palcami bez użycia sztućców, więc najlepiej nadają się na mniej zobowiązujące przyjęcie wśród znajomych.
Pyszne sosy do grilla i sałatki są wyśmienitym dodatkiem do skrzydełek. Na grillu powinny się piec około 20 minut pod warunkiem bardzo wysokiej temperatury dochodzącej do 230 stopni.
Skrzydełka, a właściwie kurczak to chyba jedno z najpopularniejszych dań na grilla jakie lubią przygotowywać Polacy. Sprawdźcie sami, dlaczego tak lubimy kurczaka…
Jeśli macie ochotę na sałatkę do grilla to połączenie awokado i buraków będzie idealne.
Skrzydełka z grilla składniki
- 12-14 skrzydełek do grilla
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 4-5 łyżek płynnego miodu
- sól
- pieprz
Miodowe skrzydełka z grilla przepis
Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą i pieprzem.
Do miski przeciskamy przez praskę czosnek. Możecie go również posiekać i rozetrzeć nożem razem z solą. A czy wiecie dlaczego należy rozcierać czosnek z solą. Otóż, sól wchłonie wszystkie soki z czosnku.
Dodajemy do czosnku musztardę, oliwę, miód. Skrzydełka nacieramy marynatą i odstawiamy na 15-30 minut.
Pieczemy na rozgrzanym grillu aż mięso stanie się rumiane i miękkie w środku.
Smacznego!
Takie skrzydełka możecie również upiec w piekarniku, lecz już klimat nie będzie taki sam.