Sałatka z buraka i awokado to bardzo lekki i wyjątkowo aromatyczny dodatek do ciężkich potraw z grilla.
Pieczony burak jest w smaku bardzo słodki wiec idealnie będzie pasować do aromatycznej karkówki z grilla, a jego słodki smak przełamiemy dodatkiem octu winnego :)
Sałatka buraczana z awokado, sałatka z buraków i sera lub sałatka buraczana z łososiem – oto popularne propozycje, na które warto postawić. Każdy z tych przysmaków świetnie sprawdza się na towarzyskich spotkaniach, a ich smak na długo zapisuje się w pamięci gości.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka z buraka i awokado składniki
- 3 pieczone buraki
- 2 awokado
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ocet z czerwonego wina
Sałatka z buraka i awokado przepis
Możecie skorzystać z gotowych pieczonych buraków, znajdziecie je w wielu sklepach. Zaoszczędzicie sporo czasu. Buraki kroimy w ósemki. Jeśli jednak chcecie zrobić samodzielnie buraki, to należy je najpierw dokładnie umyć. Następnie zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Jeśli tego nie zrobicie i buraki puszczą sok, to zaleje Wam się cały piekarnik.
Buraki pieczemy przez koło 1,5 godziny w temperaturze 190 st. C. Jeśli macie mniejsze buraki to czas pieczenia będzie odrobinę krótszy.
Awokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę i kroimy w podobne kawałki jak buraki. W tym przepisie ważne jest aby wybrać awokado, które będzie odrobinę bardziej twarde. Znacznie łatwiej będzie nam je pokroić i ułożyć na talerzu.
Buraki i awokado układamy na talerzu, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i skrapiamy octem. Jeśli nie przepadacie za octem, to możecie skropić je sokiem z cytryny albo limonką. Jeśli tego nie zrobicie to awokado bardzo szybko Wam zczernieje.
Całość posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!