Sos tatarski to jeden z lepszych sosów na zimno idealnie pasujący do jajek, ryby w galarecie, pierogów czy kanapek. Pokażę Wam jak przygotować ten pyszny sos z dodatkiem musztardy i ogórków konserwowych.
Sos na zimno możemy przygotować dosłownie w 15-20 minut i chyba każdy powinien znać przepis na to danie. Osobiście uwielbiam ten sos i bardzo często przygotowuję go zarówno na Wigilię do podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, jak i na Wielkanoc do jajek i ryby w galarecie.
Kluczem przygotowania sos tatarskiego jest dobrej jakości majonez. W zależności od tego czy chcecie delikatniejszy czy bardziej ostry sos wybierzcie odpowiedni majonez. Możecie zrobić majonez również w domu. Można przygotować domowy majonez w kilka minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Każdy przepis na sos tatarski jest delikatnie inny, różnią się ilością ogórków, dodatków i przypraw. Polecam Wam przeczytać wpis do końca, bo znajdziecie w nim kilka wskazówek i dodatków, które możecie wykorzystać podczas przygotowania tego dodatku.
Sos tatarski składniki
- 400g majonezu
- 600g grzybków marynowanych (3 słoiczki po dżemie)
- 500g ogórków kiszonych
- 200g korniszonów
- 2 łyżki chrzanu
- 2 ząbki czosnku
Poniżej znajdziecie również składniki opcjonalne, które możecie dodać do sosu, dzięki temu zmienicie delikatnie jego smak.
W dalszej części wpisu pokażę Wam krok po kroku jak przygotować sos tatarski i w którym momencie można zamienić, albo dodać dodatkowo składniki.
Sos tatarski przepis
Do miski dodajemy majonez, tak jak wspomniałem użyjcie majonezu, który lubicie najbardziej. Ja osobiście najbardziej lubię majonez Kielecki, dlatego właśnie jego użyłem. Korzystając z majonezu Winiary, który jest gęstszy, gęstszy będzie również Was sos.
Następnie do majonezu dodajemy chrzan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy.
Grzybki, ogórki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli nie macie maszynki możecie składniki bardzo, ale to bardzo drobno pokroić. Wszystko mieszamy następnie z wcześniej przygotowanym sosem majonezowo – chrzanowo – czosnkowym.
Sos tatarski przekładamy do słoiczków i wkładamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Dzięki temu wszystkie składniki się idealnie ze sobą przegryzą.
Domowy sos tatarski możecie trzymać w lodówce nawet do 10 dni. Oczywiście przygotowany w domu sos tatarski znacznie różni się od tego sklepowego, jednak jego smak jest o wiele lepszy. Spróbujcie go przygotować to się sami o tym przekonacie.
Smacznego!