Domowy majonez w 3 minuty to szybki i prosty przepis na przygotowanie majonezu w domu. Wielu osobom wydaje się to bardzo skomplikowane, czasochłonne i nie warto zachodu. Jest wręcz przeciwnie. Przygotowanie go w domu nie zajmuje wiele czasu, może kilka dni stać w lodówce zamknięty w słoiczku, a przede wszystkim wyróżnia się wyjątkowym smakiem.

W tym wpisie pokażę Wam podstawowy przepis na majonez, a na końcu znajdziecie kilka wskazówek, jak można urozmaicić go na wiele sposobów. Wystarczy odrobina fantazji i odmienicie nie do poznania Wasz domowy majonez.

Dlaczego warto przygotować majonez w domu?

  • potrzeba prostych składników
  • przygotujemy go w 3 minuty
  • dosłownie kilka składników
  • tylko naturalne składniki

To już wiemy dlaczego warto przygotować majonez w domu, teraz pora na jego przygotowanie…

Składniki

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • ok. 300 ml oleju
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu

Domowy majonez w 3 minuty – jak przygotować?

Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, ocet winny, szczyptę soli i białego pieprzu. Nie używajcie czarnego pieprzu, bo będzie on widoczny później w majonezie. Za wysokich obrotach blendera zaczynamy całość mieszać. Nie ruszamy blenderem, tylko trzymamy go na dnie naczynia. Wolną stróżką wlewamy do składników olej.

Im więcej oleju dodacie tym majonez będzie gęstszy.

Domowy majonez w 3 minuty
Domowy majonez w 3 minuty

Jak zmienić smak majonezu?

Do waszego majonezu, na chwilę przed końcem blendowania możecie dodać ulubioną przyprawę – curry, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek czy chociażby odrobinę ketchupu.

Majonez standardowo można przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do 10 dni. W tym czasie nie powinno stać się z nim nic złego. Nie polecam robić go dużo, bo najlepszy jest świeży, a jak widzicie przygotujecie go w 3 minuty.