Domowy ajerkoniak to likier przygotowany na bazie żółtek jajek z dodatkiem mleka skondensowanego. Tak przygotowany likier jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu, jednak nie można go przechowywać zbyt długo, ze względu na żółtka. Likier koniecznie musi być przechowywany w lodówce.
Tak naprawdę moc tego likieru zależy tylko i wyłącznie od Was i tego ile wódki i spirytusu dodacie do środka.
Przepis na domowy likier jajeczny to:
- kilka prosty składników
- może być spożywany zaraz po przygotowaniu
- szybkie przygotowanie
- idealny na imprezę
Składniki
- 6 dużych jajek XL
- 200 ml wódki
- 50 ml spirytusu
- 2 łyżki białej esencji waniliowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 530g mleka skondensowanego
Możecie wykorzystać dowolne mleko skondensowane, ja najbardziej lubię i zawsze używam mleka „Gostyń”. Jeśli nie macie esencji waniliowej to wymieńcie ją na cukier waniliowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowy ajerkoniak – jak szybko przygotować
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek możecie przygotować pyszne kokosanki, albo bezę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszystą jednolitą masę. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i powoli dolewamy mleko skondensowane, wódkę i spirytus oraz esencję waniliową. Miksujemy dosłownie chwilę i następnie likier przelewamy do butelki i chowamy do lodówki.
Tak przygotowany likier jest gotowy do picia zaraz po przygotowaniu.
Na zdrowie :)