Domowy ajerkoniak to likier przygotowany na bazie żółtek jajek z dodatkiem mleka skondensowanego. Tak przygotowany likier jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu, jednak nie można go przechowywać zbyt długo, ze względu na żółtka. Likier koniecznie musi być przechowywany w lodówce.

Tak naprawdę moc tego likieru zależy tylko i wyłącznie od Was i tego ile wódki i spirytusu dodacie do środka.

Przepis na domowy likier jajeczny to:

  • kilka prosty składników
  • może być spożywany zaraz po przygotowaniu
  • szybkie przygotowanie
  • idealny na imprezę

Składniki

  • 6 dużych jajek XL
  • 200 ml wódki
  • 50 ml spirytusu
  • 2 łyżki białej esencji waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 530g mleka skondensowanego

Możecie wykorzystać dowolne mleko skondensowane, ja najbardziej lubię i zawsze używam mleka „Gostyń”. Jeśli nie macie esencji waniliowej to wymieńcie ją na cukier waniliowy.

Obejrzyj nasze filmy:

Domowy ajerkoniak – jak szybko przygotować

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek możecie przygotować pyszne kokosanki, albo bezę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszystą jednolitą masę. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i powoli dolewamy mleko skondensowane, wódkę i spirytus oraz esencję waniliową. Miksujemy dosłownie chwilę i następnie likier przelewamy do butelki i chowamy do lodówki.

Tak przygotowany likier jest gotowy do picia zaraz po przygotowaniu.

Domowy ajerkoniak
Domowy ajerkoniak

Na zdrowie :)