Sernik z białą czekoladą
Desery

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą to kolejna propozycja na pyszny domowy sernik. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty i z całą pewnością zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia. Ponieważ uwielbiam dużą ilość białej czekolady więc dodam jej sporo, ale możecie odrobinę ją ograniczyć.

Ciasto będzie na spodzie ze zbożowych ciasteczek „śniadaniowych”. Do przygotowania tego sernika wykorzystam formę o średnicy 22 cm.

Dlaczego warto przygotować sernik z białą czekoladą?

  • szybkie przygotowanie
  • proste składniki
  • proste wykonanie
  • jest obłędnie czekoladowy
  • można go podać na różne sposoby

Składniki na spód ciasta

  • 150g ciasteczek zbożowych „śniadaniowych”
  • 50g masła

Składniki na sernik

  • 450g białej czekolady
  • 500g sera z wiaderka, takiego na sernik
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 5 średnich jajek
  • 300 ml śmietany 30%

Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Sernik z białą czekoladą – przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Do blendera wkładamy ciasteczka i masło i całość blendujemy. Przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Teraz przyszła kolej na sernik. Zaczynamy od roztopienia w kąpieli wodnej białej czekolady. Jeśli nie macie czasu to po prostu roztopcie czekoladę w mikrofalówce. Do większej miski wlewamy śmietanę, dodajemy aromat waniliowy, jajka i ser z wiaderka. Przy pomocy miksera na średnik obrotach miksujemy do połączenia się składników.

Nie należy miksować zbyt długo masy, aby jej nie napowietrzyć, bo sernik po upieczeniu opadnie.

Do masy serowej dodajemy roztopioną czekoladę i dosłownie przez chwilę miksujemy. Masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy przez 75-80 minut. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Najlepiej jest piec sernik w piekarniku w opcji góra- dół i w kąpieli wodnej.

Pieczenie w kąpieli wodnej – czyli na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wytworzy się wtedy w piekarniku para wodna, która zapobiegnie przypalaniu.

Po wyjęciu i ostudzeniu sernika wkładamy go na minimum 6 godzin do lodówki.

Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą

Jak podać sernik z białą czekoladą?

Sernik z białą czekoladą możemy podać dla przełamania kolorów z polewą czekoladową albo z dowolną konfiturą. Polecam konfiturę z wiśni, która świetnie przełamie słodki smak ciasta.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze