Jeśli lubicie blok czekoladowy, to koniecznie musicie spróbować jego białej wersji. Smakuje jak biała czekolada i będzie idealną odmianą od klasycznej ciemnej wersji.
Przygotowanie go jest bardzo proste i szybkie, ale niestety musi przez kilka godzin stać w lodówce. Chyba to czekanie jest najgorsze.
Szybki przepis na: Blok czekoladowy
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- paczka mleka w proszku 400g
- kostka masła – 200g
- 1 – 1,5 szklanki cukru
- 200g herbatników
- 3/4 szklanki wody
- 150g pistacji
- 100 suszonej żurawiny

Biały blok waniliowy – przepis
W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i odrobiną wody. Po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy go z ognia i dodajemy mleko w proszku. Intensywnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Herbatniki kruszymy, a dodajemy do mleka i masła, dodajemy pistacje, żurawinę i mieszamy.
Przelewamy wszystko do keksówki wyłożoną folią aluminiową i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
Smacznego!