Jeśli lubicie blok czekoladowy, to koniecznie musicie spróbować jego białej wersji. Smakuje jak biała czekolada i będzie idealną odmianą od klasycznej ciemnej wersji.

Przygotowanie go jest bardzo proste i szybkie, ale niestety musi przez kilka godzin stać w lodówce. Chyba to czekanie jest najgorsze.

Szybki przepis na: Blok czekoladowy

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • paczka mleka w proszku 400g
  • kostka masła – 200g
  • 1 – 1,5 szklanki cukru
  • 200g herbatników
  • 3/4 szklanki wody
  • 150g pistacji
  • 100 suszonej żurawiny
Biały blok czekoladowy
Jak przygotować biały blok czekoladowy

Biały blok waniliowy – przepis

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i odrobiną wody.  Po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy go z ognia i dodajemy mleko w proszku. Intensywnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Herbatniki kruszymy, a dodajemy do mleka i masła, dodajemy pistacje, żurawinę i mieszamy.

Przelewamy wszystko do keksówki wyłożoną folią aluminiową i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.

Smacznego!