Jeśli nie macie pomysłu na deser to myślę, że z przyjemnością zjecie pyszny blok czekoladowy. Nie potrzebujecie na jego przygotowanie wiele czasu, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi poleżeć kilka godzin w lodówce. Jednak myślę, że warto bo jest pyszny…
Przepis znajdziecie poniżej… sprawdźcie i podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach pod przepisem.
Blok czekoladowy – składniki (na 2 małe keksówki)
- 2 masła do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- 200g herbatników
- 5 łyżek wody
- garść rodzynek
- 1 jajko
- 500g mleka w proszku
Blok czekoladowy – przepis
W garnku roztapiamy masło razem z wodą. Dodajemy stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Jak całość się zagotuje zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Dodajemy mleko w proszku i przy pomocy miksera całość miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy jajko i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy pokruszone herbatniki i rodzynki, mieszamy wszystko łyżką i przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!