Wielu z nas przechadzając się ulicą w niedzielne popołudnie stara się znaleźć pośród wielu dostępnych restauracji tą jedną, w której będziemy mogli skosztować potraw polskiej kuchni. AleGloria to restauracja, gdzie będziemy mogli spróbować wielu potraw inspirowanych młodopolską filozofią. Znajdziemy tutaj pyszną gęsinę i niespotykane w innych restauracjach dania rybne np. filet z troci.
Restauracja ta jest idealnym pomysłem na wspólny rodzinny obiad czy rodzinną uroczystość.
Ale zacznijmy od początku….
AleGloria – lokalizacja
Restauracja znajduje się na Placu Trzech Krzyży (adres znajdziecie na dole wpisu). Najłatwiej będzie tutaj dojechać autobusem, a jeszcze przyjemniej będzie wybrać się na rodzinny spacer. Dotrzemy tutaj z centrum w ok. 30 minut (spacerkiem).
AleGloria – wystrój i obsługa
Restauracja znajduje się wewnątrz kamienicy, już samo wejście zachęca do odwiedzenia tego miejsca. Wystrój wnętrza jest zaaranżowany przez Magdę Gessler. Wnętrze jest rozświetlone wieloma światłami, na stołach znajdują się białe obrusy i piękna zastawa. Wokół znajdziemy motyw truskawek, a także charakteru tej restauracji nadają znajdujące się w wielu miejscach gęsi, symbol tradycyjnej polskiej kuchni.
Obsługa w restauracji jest na najwyższym poziomie. Chyba wszyscy wiemy jak znana restauratorka Magda Gessler dba o każdy szczegół, nie pozwoliłaby sobie na amatorszczyznę. Już od samego wejścia zostaliśmy przywitani i zaprowadzeni do stolika.
Wygląd karty dań zachęca do jej obejrzenia i wybrania interesujących potraw.
Hmm… jeśli o mnie chodzi to chyba mógłbym się przyczepić do tego, że w przeglądaniu karty przeszkadzają dodatkowe strony stanowiące menu sezonowe – robi się mały chaos :(
AleGloria – pyszne jedzenie :)
Na początek zostaliśmy poczęstowani świeżym pieczywem ze śmietankowym masełkiem i pysznym serkiem.
A następnie przyszła pora na dania główne… to właśnie na nie czekaliśmy najbardziej. Zdecydowaliśmy się na dania kuchni polskiej i wybraliśmy:
- Pierś gęsią na musie z szarej renety z aromatem Calvadosu podaną z knedlami śliwkowymi


Pierś była soczysta, różowa w środku i zarazem chrupiąca na zewnątrz. Całość smaku podkreślał mus z szarej renety. Jednak tak zachwalając pierś nie można zapomnieć o knedlach – delikatne, mięciutkie i dzięki temu, że były po wierzchu posypane tartą bułką miały wyjątkowy smak.
- Połówkę kaczki po polsku, faszerowaną kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą


Kaczka również była wyśmienita. Z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta ale jednak ogromnym zaskoczeniem było dla mnie to, że była zrobiona na słodko. Całość smaku dopełniała czerwona kapusta. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponowały.
Tutaj warto podkreślić, że oprócz wyśmienitego smaku… charakteru tym daniom dodawał sposób ich podania. Sam wygląd zachęcał do ich skosztowania.
A na deser…
No właśnie porcje były bardzo duże, więc nie bylibyśmy w stanie wcisnąć w siebie już nic słodkiego, więc pozostała nam tylko kawka :)
Podsumowując
Restauracja AleGloria to idealne miejsce do spędzenia czasu razem z rodziną, zjemy tutaj pyszny obiad, w przestronnym i barwnym miejscu, który oddaje klimat serwowanych tam potraw. Tak więc jeśli będziecie na Placu Trzech Krzyży to koniecznie odwiedźcie tą restaurację.
Smacznego :)
P.S. Spróbujcie nalewki pigwowej i nieczęsto spotykanej z dzikiej różny :)
Adres restauracji:
Restauracja AleGloria
Plac Trzech Krzyży 3
00-535 Warszawa
http://alegloria.pl