Czy kiedykolwiek miałeś ochotę na słodycze, która po prostu nie znikała? Jeśli tak, to sernik Snickers może być Twoim idealnym rozwiązaniem. Ten dekadencki i pyszny deser łączy w sobie dwa ulubione smakołyki – sernik i batonik snickers – zapewniając niezapomniane doznania smakowe!
Ten łatwy do przygotowania przepis na sernik zaczyna się od bazy z serka mascarpone, śmietany i cukru zwieńczonej chrupiącą warstwą masy toffi i orzeszków ziemnych, a następnie kończy się plastrami kremowych batoników snickers.
Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy dopiero zaczynasz w kuchni, ten sernik snickerstastic z pewnością będzie hitem!
Obejrzyj nasze filmy:
Wbrew pozorom przygotowanie sernika wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. Przeczytajcie przepis do końca, bo znajdziecie w nim wiele ciekawych wskazówek i porad, czym można zastąpić niektóre składniki i jak urozmaicić ten sernik.
Sernik Snickers składniki:
- 1 kg sera (możemy być gotowy ser do serników)
- 250g serka mascarpone
- 5 jajek
- 4 batony Snickers
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki nutelli
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- puszka kajmaku
Sernik Snickers- przepis:
Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Herbatniki mielimy w blenderze na drobny pył. To właśnie one będą stanowiły spód sernika. A następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy (o średnicy max. 24 cm).
Do sera, my użyliśmy już gotowego, aby nie trzeba było mielić, sera z wiaderka. Wybierzcie dobry jakościowo, aby nie był zbyt płynny. Następnie do sera dodajemy jajka, cukier puder, serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera. Mieszamy na średnich obrotach i nie mieszamy zbyt długo. Ogólnie nie wolno napowietrzać serników, bo podczas pieczenia nam opadną.
Do masy dodajemy mleko w proszku, pokrojone w drobne kawałki orzechy oraz 2 łyżki nutelli. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy śmietanę. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Po wymieszaniu dodajemy drobno pokrojone batony Snickers (3 batony) i całość mieszamy już łyżką. Jeden Baton pozostawiamy sobie do dekoracji ciasta.
Przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Następnie robimy w cieście „kleksy” z kajmaku.
Ciasto pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie przez kolejne 60 minut w temperaturze 150 st. C. Ja dodatkowo piekę sernik w kąpieli wodnej. To znaczy na dno piekarnika wstawiam pojemnik z gorącą wodą. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku.
Wierzch ciasta smarujemy warstwą kajmaku, a następnie posypujemy drobno pokrojonym batonem Snickers. Jeśli Wasz kajmak nie jest płynny, to wystarczy wstawić go dosłownie na chwilę do ciepłej wody, ale pamiętajcie aby go nie zagotować, bo może Wam wybuchnąć puszka.
Smacznego!