Przygotowując ryż z jabłkami i cynamonem aromat przyprawy będzie się roznosił po całej kuchni… wprawiając nas w wyśmienity nastrój.
Wcale nie musimy być mistrzami w kuchni aby przygotować to wyśmienite danie, a co ważniejsze nie pochłonie nam ono zbyt dużo czasu :)
Taki ryż to świetna metoda na wykorzystanie delikatnie „zmarnowanych” jabłek. W ten sposób nie będziemy musieli wyrzucać tych zdrowych i smacznych owoców. A przecież nie można marnować jedzenia.
Obejrzyj nasze filmy:
Ryż z jabłkami i cynamonem – składniki:
- 1 torebka ryżu
- 4 jabłka
- odrobina cukru
- cynamon
- śmietana albo jogurt naturalny
Ryż z jabłkami i cynamonem – przepis:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. A następnie układamy połowę w żaroodpornym naczyniu. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odkładamy do miseczki. Możemy skropić je odrobiną soku z cytryny aby jabłka nam nie zczerniały
Na ryżu układamy połowę startych wcześniej jabłek (ja ścierałem razem ze skórką, wcześniej umyte).
Następnie układamy pozostały ryż i jabłka. Całość posypujemy odrobiną cukru (wszystko zależy czy macie słodkie jabłka) i posypujemy sporą ilością cynamonu. Podczas pieczenia po całym domu będzie się unosił aromat cynamonu, tworząc niepowtarzalną atmosferę
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 35 minut.
Zapiekany ryż z jabłkami najlepiej podać ze śmietaną, albo (dla tych dbających o linię :) ) z jogurtem naturalnym :)
Smacznego!