Ryż z jabłkami i cynamonem
Kolacje,  Dania z ryżem,  Obiady

Ryż z jabłkami i cynamonem

Przygotowując ryż z jabłkami i cynamonem aromat przyprawy będzie się roznosił po całej kuchni… wprawiając nas w wyśmienity nastrój.

Wcale nie musimy być mistrzami w kuchni aby przygotować to wyśmienite danie, a co ważniejsze nie pochłonie nam ono zbyt dużo czasu :)

Taki ryż to świetna metoda na wykorzystanie delikatnie „zmarnowanych” jabłek. W ten sposób nie będziemy musieli wyrzucać tych zdrowych i smacznych owoców. A przecież nie można marnować jedzenia.

Ryż z jabłkami i cynamonem – składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 4 jabłka
  • odrobina cukru
  • cynamon
  • śmietana albo jogurt naturalny

Ryż z jabłkami i cynamonem – przepis:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. A następnie układamy połowę w żaroodpornym naczyniu. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odkładamy do miseczki. Możemy skropić je odrobiną soku z cytryny aby jabłka nam nie zczerniały

Na ryżu układamy połowę startych wcześniej jabłek (ja ścierałem razem ze skórką, wcześniej umyte).

Następnie układamy pozostały ryż i jabłka. Całość posypujemy odrobiną cukru (wszystko zależy czy macie słodkie jabłka) i posypujemy sporą ilością cynamonu. Podczas pieczenia po całym domu będzie się unosił aromat cynamonu, tworząc niepowtarzalną atmosferę

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 35 minut.

Zapiekany ryż z jabłkami najlepiej podać ze śmietaną, albo (dla tych dbających o linię :) ) z jogurtem naturalnym :)

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż z jabłkami i cynamonem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ryż zapiekany z jabłkiem

Dla wielu osób ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem to smak dzieciństwa. Kojarzy się z wakacjami u dziadków, beztroską zabawą w ogrodzie, długimi rozmowami przy ognisku, oraz, oczywiście, przepysznym babcinym jedzeniem! Świeżo wyjęta z pieca zapiekanka z ryżem i jabłkami smakowała wręcz niesamowicie po męczącym dniu. Jeśli chcesz przywołać wspomnienia tego cudownego okresu, koniecznie sprawdź ryż zapiekany z jabłkiem przepis i przekonaj się, jaki jest prosty.

To bardzo szybka potrawa i niewymagająca zaawansowanych umiejętności kucharskich. Ryż zapiekany z jabłkami nie wymaga wielu składników. Podstawowe to ryż i jabłka, czyli produkty, które znajdują się stale w większości domów. Można je dostać również w każdym sklepie. Dodatkowo, jest to świetna metoda na zużycie jabłek, które leżą w domu już dość długo i trzeba znaleźć im zastosowanie – po obraniu i obróbce termicznej nawet te które miały nieco złuszczoną skórkę wciąż będą bardzo smaczne.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Dla wielu idealne połączenie to ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną. Taki dodatek dodaje prostej potrawie nieco charakteru, jest jeszcze pyszniejsza. Zapiekany ryż można jeść o każdej porze dnia. Sprawdza się jako słodkie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolacja. Zapiekany ryż z jabłkami to potrawa, którą lubią dzieci i dorośli.

Można podać ją bez obaw swoim pociechom, na pewno zjedzą swoją porcję ze smakiem. Również osoby starsze zjedzą ze smakiem, wspominając dawne czasy. Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem może być elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Najważniejsza jest wielkość spożywanej porcji, w zależności od zapotrzebowania danej osoby. Dodatkowo jest lekki dla żołądka. Zapiekanka z ryżem i jabłkami ma tyle zalet, że koniecznie musisz ją wypróbować!