Ryż z jabłkami i cynamonem
Kolacje,  Dania z ryżem,  Obiady

Ryż z jabłkami i cynamonem

Przygotowując ryż z jabłkami i cynamonem aromat przyprawy będzie się roznosił po całej kuchni… wprawiając nas w wyśmienity nastrój.

Wcale nie musimy być mistrzami w kuchni aby przygotować to wyśmienite danie, a co ważniejsze nie pochłonie nam ono zbyt dużo czasu :)

Taki ryż to świetna metoda na wykorzystanie delikatnie „zmarnowanych” jabłek. W ten sposób nie będziemy musieli wyrzucać tych zdrowych i smacznych owoców. A przecież nie można marnować jedzenia.

Ryż z jabłkami i cynamonem – składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 4 jabłka
  • odrobina cukru
  • cynamon
  • śmietana albo jogurt naturalny

Ryż z jabłkami i cynamonem – przepis:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. A następnie układamy połowę w żaroodpornym naczyniu. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odkładamy do miseczki. Możemy skropić je odrobiną soku z cytryny aby jabłka nam nie zczerniały

Na ryżu układamy połowę startych wcześniej jabłek (ja ścierałem razem ze skórką, wcześniej umyte).

Następnie układamy pozostały ryż i jabłka. Całość posypujemy odrobiną cukru (wszystko zależy czy macie słodkie jabłka) i posypujemy sporą ilością cynamonu. Podczas pieczenia po całym domu będzie się unosił aromat cynamonu, tworząc niepowtarzalną atmosferę

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 35 minut.

Zapiekany ryż z jabłkami najlepiej podać ze śmietaną, albo (dla tych dbających o linię :) ) z jogurtem naturalnym :)

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż z jabłkami i cynamonem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze