Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że strogonow w domowym wykonaniu może być tak smaczny :) To danie jest niezwykle syte i rozgrzewające, więc świetnie będzie się nadawało na zimowe obiady :)
Niestety należy też wspomnieć o pewnych minusach, jest ono dość czasochłonne w przygotowaniu :( No ale nic… poniżej znajdziecie przepis…
Strogonow – składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pora
- 1/2 małego selera
- 3 cebule
- 1/2 kg pieczarek
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- sól
- olej
- pieprz
Strogonow – przepis:
- Mięso myjemy i wkładamy do garnka – zalewamy 3 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora i całość gotujemy ok. 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
- Mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Marchewkę z wywaru kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie szklimy na odrobinie oleju.
- Obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki dodajemy do cebuli o dusimy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Pod koniec duszenia pieczarek dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojone mięso.
- Bulion odcedzamy, dodajemy nasze składniki z patelni, koncentrat pomidorowy, marchewkę, dolewamy wody (tak aby łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki.
- Zupę zagęszczamy mąką – do 1/2 objętości kubka wlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!