Szparagi to wielka skarbnica witamin i składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi. Są szczególnie polecane kobietom w ciąży, bowiem odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagają karmienie piersią.
Wyróżniamy 3 rodzaje szparagów: białe, zielone, fioletowe. Zielona odmiana szparagów jest najbardziej delikatna.
Zielone szparagi z szynką parmeńską – składniki:
- pęczek zielonych szparagów (ok. 12-15 szparagów)
- szynka parmeńska (tyle plasterków ile mamy szparagów)
- łyżka masła
- sól
Zielone szparagi z szynką parmeńską – przepis:
- Zielonych szparagów nie obieramy, tylko myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obcinamy zdrewniałe końcówki i wkładamy je do osolonej, gotującej się wody. Najlepiej ustawić je pionowo, tak aby końcówki były ugotowane na parze. Nic się jednak nie stanie jak ugotujemy je na leżąco.
Szparagi gotujemy przez 10 minut. - Ugotowanie, osuszone szparagi zawijamy w plasterki szynki parmeńskiej i podsmażamy na maśle. Smażymy je ok. 3 minut z każdej strony.
Tak podane zielone szparagi z szynką parmeńską, mogą być świetnym pomysłem na romantyczne śniadanie, nie napisałem tego na początku, ale szparagi to świetne afrodyzjaki :)
Odcinanie zdrewnialych koncowek w zielonych szparagach to rozboj w bialy dzien – nie szkoda Wam szparagow? ;) zielone sa na tyle miekkie, ze te 4-5 cm wystarszy obrac ze skorki. Smacznego!
Ale jeśli szparagi nie są młodę to jedzenie zdrewniałych końcówek psuje smak potraw
@Ania – masz rację.