Szparagi to wielka skarbnica witamin i składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi. Są szczególnie polecane kobietom w ciąży, bowiem odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagają karmienie piersią.

Wyróżniamy 3 rodzaje szparagów: białe, zielone, fioletowe. Zielona odmiana szparagów jest najbardziej delikatna.

Zielone szparagi z szynką parmeńską – składniki:

Zielone szparagi z szynką parmeńską – przepis:

  1. Zielonych szparagów nie obieramy, tylko myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obcinamy zdrewniałe końcówki i wkładamy je do osolonej, gotującej się wody. Najlepiej ustawić je pionowo, tak aby końcówki były ugotowane na parze. Nic się jednak nie stanie jak ugotujemy je na leżąco.
    Szparagi gotujemy przez 10 minut.
  2. Ugotowanie, osuszone szparagi zawijamy w plasterki szynki parmeńskiej i podsmażamy na maśle. Smażymy je ok. 3 minut z każdej strony.

Tak podane zielone szparagi z szynką parmeńską, mogą być świetnym pomysłem na romantyczne śniadanie, nie napisałem tego na początku, ale szparagi to świetne afrodyzjaki :)

Obejrzyj nasze filmy:

Zielone szparagi z szynką parmeńską