Sałatka Cezar oryginalny przepis obejmuje przede wszystkim sałatę rzymską i podpieczone grzanki, całość polana oryginalnym sosem na bazie majonezu, musztardy, soku z cytryny i czosnku.

Sałatka składa się z sałaty lodowej z piersią z kurczaka, z sosem majonezowo-czosnkowym, grzankami i tartym parmezanem. Szybka pyszna, zdrowa sałatka.

Bardzo często przygotowuję tą sałatkę na spotkanie ze znajomymi. Jest ona, smaczna o bardzo wyrazistym smaku i co ważne pożywna. Często podaję ją również z grzankami czosnkowymi, które dodają tego wyjątkowego charakteru.

Obejrzyj nasze filmy:

Jest też znana wersja sałatki cesarskiej zrobionej nie z sosem musztardowym, a z samym sosem czosnkowym. Obie wersje sałatki moim zdaniem są równie smaczne i warto spróbowania.

Sprawdź przepis na Sałatka z kurczakiem i cukinią

Składniki na sałatkę

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 sałaty lodowej
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • bagietka

Składniki na sos majonezowo- czosnkowy

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sałatka Cezar przepis

Zaczynamy od przygotowania sosu – czosnek przez praskę, dodajemy do jogurtu, majonezu i soku z cytryny. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie kurczaka nacieramy oliwą, kroimy w większą kostkę, paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na patelni.

Sałatę rwiemy na mniejsza kawałki, dodajemy do miski razem z usmażonym kurczakiem, polewamy sosem majonezowym i na wierzch ścieramy parmezan.

Chwilę przed podaniem z bagietki robimy grzanki. Smacznego!

Sałatka Cezar
Sałatka Cezar