Likier czekoladowy to błyskawiczny pomysł na likierem, nalewkę, którą przygotujemy dosłownie w 5 minut. Likier składa się z kilku prostych składników i może być pity zaraz po przygotowaniu.
Spis treści
Ten likier przygotujemy na bazie zagęszczonego, słodzonego mleka, więc wykorzystam gorzką czekoladę. Ja wolę słabsze likiery, więc wykorzystam tylko wódkę, ale jak wolicie odrobinę mocniejsze to zastąpcie część wódki spirytusem.
Historia likieru czekoladowego
Historia likieru czekoladowego sięga głęboko w przeszłość, a początki tego pysznego napoju sięgają starożytnego Meksyku. Tam, Indianie Aztekowie i Majowie wypijali napoje przygotowywane z kakao, które dodawali do nich różne przyprawy i substancje słodzące. Kakao uważane było za napój bogów, a przekazy mówią, że przywódcy Azteków często go pili, aby zyskać wyjątkową energię i mądrość.
Obejrzyj nasze filmy:
Zalety likieru czekoladowego
- proste składniki
- tylko 3 składniki
- gotowy do picia zaraz po przygotowaniu
- szybkie przygotowanie
Likier czekoladowy składniki
- 250 ml wódki
- 530g mleka skondensowanego, słodzonego
- 200g gorzkiej czekolady
Ja używam mleka „Gostyń”, ale możecie w przepisie zastąpić go dowolnym innym zagęszczonym mlekiem. Likierek nie będzie mocny, taki w sam raz do niedzielnego deseru. Jeśli macie ochotę na trochę mocniejsze smaki zastąpcie część wódki spirytusem.
Likier czekoladowy jak zrobić
W rondelku, albo w mikrofalówce rozpuszczamy gorzką czekoladę. Powinna ona uzyskać płynną konsystencję. Następnie do miski wlewamy mleko zagęszczone i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy zawartość na wolnych obrotach miksera. Następnie cienką stróżką do mleka i czekolady wlewamy wódkę. Całość miksujemy do połączenia się składników, a następnie przelewamy do butelki i chowamy w lodówce.
Pyszny, czekoladowy smak likieru najlepiej smakuje podany do ciasta, ale koniecznie schłodzony w lodówce. Jeśli nie możecie się doczekać, to możecie go pić od razu po przygotowaniu.
Na zdrowie!