Likier czekoladowy
Piwniczka,  Napoje

Likier czekoladowy

Likier czekoladowy to błyskawiczny pomysł na likierem, nalewkę, którą przygotujemy dosłownie w 5 minut. Likier składa się z kilku prostych składników i może być pity zaraz po przygotowaniu.

Ten likier przygotujemy na bazie zagęszczonego, słodzonego mleka, więc wykorzystam gorzką czekoladę. Ja wolę słabsze likiery, więc wykorzystam tylko wódkę, ale jak wolicie odrobinę mocniejsze to zastąpcie część wódki spirytusem.

Zalety likieru czekoladowego

  • proste składniki
  • tylko 3 składniki
  • gotowy do picia zaraz po przygotowaniu
  • szybkie przygotowanie

Składniki

  • 250 ml wódki
  • 530g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 200g gorzkiej czekolady

Ja używam mleka „Gostyń”, ale możecie w przepisie zastąpić go dowolnym innym zagęszczonym mlekiem. Likierek nie będzie mocny, taki w sam raz do niedzielnego deseru. Jeśli macie ochotę na trochę mocniejsze smaki zastąpcie część wódki spirytusem.

Likier czekoladowy – jak zrobić

W rondelku, albo w mikrofalówce rozpuszczamy gorzką czekoladę. Powinna ona uzyskać płynną konsystencję. Następnie do miski wlewamy mleko zagęszczone i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy zawartość na wolnych obrotach miksera. Następnie cienką stróżką do mleka i czekolady wlewamy wódkę. Całość miksujemy do połączenia się składników, a następnie przelewamy do butelki i chowamy w lodówce.

Pyszny, czekoladowy smak likieru najlepiej smakuje podany do ciasta, ale koniecznie schłodzony w lodówce. Jeśli nie możecie się doczekać, to możecie go pić od razu po przygotowaniu.

Likier czekoladowy
Likier czekoladowy

Na zdrowie!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze