Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe - Vanillenkipferl
Desery

Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe – Vanillenkipferl

Zapraszam po pyszny przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe. Vanillenkipferl to kruche ciasteczka z nutą wanilii. Są one bardzo mocno związane z Bożym Narodzeniem.

W Polsce klasycznym daniem Bożonarodzeniowym jest karp, barszcz z uszkami, tradycyjna sałatka jarzynowa, natomiast w Austrii Vanillenkipferl to klasyka świat. Te kruche ciasteczka znajdziecie również na Węgrzech, w Czechach i Niemczech.

Waniliowe kruche ciasteczka to jeden z deserów, które pojawia się na austriackim stole. Przygotowując ciasteczka z tego przepisu będziecie wiedzieli, dlaczego są tak pyszne. Koniecznie musicie je przygotować na najbliższe święta.

Te ciasteczka są pyszne, co najważniejsze bardzo szybkie i proste w przygotowaniu i z całą pewnością będą ulubionym przysmakiem wszystkich, którzy uwielbiają kruche ciasto. Robimy tutaj praktycznie klasyczne ciasto kruche. A zresztą zapraszam Was po ten pyszny przepis.

Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe - Vanillenkipferl
Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe – Vanillenkipferl

Ciasteczka bożonarodzeniowe składniki

  • 250g mąki
  • 200g masła
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 80g cukru
  • 2 żółtka
  • 80g cukru waniliowego

Ciasteczka bożonarodzeniowe przepis

Przygotowanie ciasteczek kruchych zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Wszystkie składniki przekładamy na stolnice i wyrabiamy przy pomocy rąk. Możecie też wszystkie składniki włożyć do misy miksera i dokładnie wyrobić. Następnie z ciasta robimy kulę, zawijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno być w lodówce przez minimum 45 minut.

Ciasto po wyjęciu z lodówki powinno być schłodzone, dzięki temu łatwo się rozwałkuje. Ciasto rozwałkowujemy i rolujemy. Postępujemy podobnie jak na kopytka. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy z nich rożki. Wasze kruche ciasteczka nie muszą przypominać klasycznych rożków. Możecie dać się ponieść fantazji.

Podpowiem Wam inną metodę lepienia rożków. Ciasto należy rozwałkować dość grubo na mniej więcej 1 cm. A następnie przy pomocy foremki w kształcie księżyca wycinać ciasteczka.

Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe - Vanillenkipferl
Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe – Vanillenkipferl

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w opcji góra – dół w temperaturze 170 st. C. przez 30 minut. Ciasteczka mają się zarumienić. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Posypujemy je cukrem pudrem.

Takie ciasteczka to klasyka austriackiego Bożego Narodzenia i całych świąt.

Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe - Vanillenkipferl
Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe – Vanillenkipferl

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze