Zapraszam po pyszny przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe. Vanillenkipferl to kruche ciasteczka z nutą wanilii. Są one bardzo mocno związane z Bożym Narodzeniem.
W Polsce klasycznym daniem Bożonarodzeniowym jest karp, barszcz z uszkami, tradycyjna sałatka jarzynowa, natomiast w Austrii Vanillenkipferl to klasyka świat. Te kruche ciasteczka znajdziecie również na Węgrzech, w Czechach i Niemczech.
Waniliowe kruche ciasteczka to jeden z deserów, które pojawia się na austriackim stole. Przygotowując ciasteczka z tego przepisu będziecie wiedzieli, dlaczego są tak pyszne. Koniecznie musicie je przygotować na najbliższe święta.
Obejrzyj nasze filmy:
Te ciasteczka są pyszne, co najważniejsze bardzo szybkie i proste w przygotowaniu i z całą pewnością będą ulubionym przysmakiem wszystkich, którzy uwielbiają kruche ciasto. Robimy tutaj praktycznie klasyczne ciasto kruche. A zresztą zapraszam Was po ten pyszny przepis.
Ciasteczka bożonarodzeniowe składniki
- 250g mąki
- 200g masła
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 80g cukru
- 2 żółtka
- 80g cukru waniliowego
Ciasteczka bożonarodzeniowe przepis
Przygotowanie ciasteczek kruchych zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Wszystkie składniki przekładamy na stolnice i wyrabiamy przy pomocy rąk. Możecie też wszystkie składniki włożyć do misy miksera i dokładnie wyrobić. Następnie z ciasta robimy kulę, zawijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno być w lodówce przez minimum 45 minut.
Ciasto po wyjęciu z lodówki powinno być schłodzone, dzięki temu łatwo się rozwałkuje. Ciasto rozwałkowujemy i rolujemy. Postępujemy podobnie jak na kopytka. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy z nich rożki. Wasze kruche ciasteczka nie muszą przypominać klasycznych rożków. Możecie dać się ponieść fantazji.
Podpowiem Wam inną metodę lepienia rożków. Ciasto należy rozwałkować dość grubo na mniej więcej 1 cm. A następnie przy pomocy foremki w kształcie księżyca wycinać ciasteczka.
Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w opcji góra – dół w temperaturze 170 st. C. przez 30 minut. Ciasteczka mają się zarumienić. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Posypujemy je cukrem pudrem.
Takie ciasteczka to klasyka austriackiego Bożego Narodzenia i całych świąt.
Smacznego!
Robię takie rogaliki od lat albo z orzechy mielone albo migdały mielone .Ja nie wałkuje tylko roluje i ucinam jednakowe wielkości i rękami robię rogaliki. Pychota
Super!