Błyskawiczne kokosanki
Desery

Błyskawiczne kokosanki

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować pyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kokosanki.

Kokosanki to jedne z najchętniej przygotowywanych ciastek z wiórek kokosowych. Moje kokosanki to tylko kilka prostych składników, a co ważniejsze, takie kokosanki to również super pomysł na wykorzystanie białek, które Wam zostaną po przygotowaniu innych ciast.

Kokosanki przygotujecie dosłownie w 20-25 minut więc już więcej nie zaskoczy Was również niezapowiedziana wizyta znajomych :)

Kokosanki składniki

  • 400g wiórek kokosowych
  • 100g masła
  • 4 biała (jeśli jajka będą w rozmiarze M to dajcie 5)
  • szklanka cukru
  • papier do pieczenia

Błyskawiczne kokosanki przepis

W rondelku roztapiamy masło, a następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masło z wiórkami kokosowymi nam będzie stygło, mamy chwilę aby ubić białka na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę.

Nie należy ubijać ich zbyt długo, aby piana z białek nam nie opadła.

Do wiórek kokosowych z masłem dodajemy białka i bardzo delikatnie mieszamy. Pamiętajcie bardzo ważne jest to, co do czego dodajemy.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy niewielkiej wielkości kokosanki. Nie powinny być zbytnio zbite ani mieć regularnego kształtu.

Pieczemy je w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut aż staną się delikatnie rumiane.

Błyskawiczne kokosanki
Błyskawiczne kokosanki

Smacznego!

2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
florka
16 lipca 2018 11:10

Pychotka. Uwielbiam takie kokosanki.