Błyskawiczne kokosanki

Błyskawiczne kokosanki

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować pyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kokosanki.

Poniżej będzie przepis Madzi od razu na dwie porcje, bo jedna to z całą pewnością będzie za mało. Znikają one w mgnieniu oka.

Kokosanki przygotujecie dosłownie w 20-25 minut więc już więcej nie zaskoczy Was również niezapowiedziana wizyta znajomych :)

Składniki (na 2 porcje)

  • 400g wiórek kokosowych
  • 100g masła
  • 4 biała (jeśli jajka będą w rozmiarze M to dajcie 5)
  • szklanka cukru
  • papier do pieczenia

Błyskawiczne kokosanki – przepis

  1. W rondelku roztapiamy masło, a następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę.
  3. Do wiórek kokosowych z masłem dodajemy białka i bardzo delikatnie mieszamy.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy niewielkiej wielkości kokosanki. Nie powinny być zbytnio zbite ani mieć regularnego kształtu.
  5. Pieczemy je w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut aż staną się delikatnie rumiane.

Błyskawiczne kokosanki

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.