Sałatka brokułowa to danie uniwersalne, które można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Ciekawe dodatki, odpowiedni sos – wszystko to sprawia, że prosta sałatka stanie się hitem niejednej imprezy.

A ponieważ przepisy na takie dania są bardzo łatwe, z wykonaniem takich sałatek poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Ja bardzo często robię tą sałatkę na spotkania ze znajomymi, trzeba przyznać, że ta sałatka smakuje wszystkim moim gością.

Jest to bardzo prosty przepis na szybką sałatkę z warzywami i brokuła. Do tej sałatki bardzo mi smakuje sos czosnkowy, który idealnie uzupełnia smak całości.

Obejrzyj nasze filmy:

Możemy zabrać ją na uczelnię, albo jako drugie śniadanie do pracy.

Sałatka brokułowa – składniki na sos czosnkowy

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz sól

Sałatka brokułowa – przepis na sos czosnkowy

Czosnek drobno kroimy i rozcieramy nożem na desce z odrobiną soli (pomoże ona wydobyć cały aromat czosnku). Przekładamy go do miski, a następnie do zaostrzenia smaku dodajemy łyżeczkę musztardy, 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 3 łyżeczki majonezu. Całość doprawiamy odrobiną pieprzu do smaku.

Sałatka brokułowa składniki

  • brokuł
  • 2 pomidory
  • połowa papryki
  • połowa ogórka zielonego
  • puszka kukurydzy
  • odrobina słonecznika

Sałatka brokułowa przepis

Przygotowanie zaczyna od ugotowania w osolonej wodzie brokuła. Gotujemy go 6-7 minut, tak aby nam się nie rozgotował. Warto przed ugotowanie przygotować porozrywać go na różyczki i nie gotować go w całości. Po ugotowaniu odstawiamy go do zupełnego przestygnięcia. Brokuła po ugotowaniu możecie również zahartować w zimnej wodzie.

Hartowanie spowoduje to, że zatrzymamy proces gotowania, więc brokuł nie będzie rozgotowany.

Kroimy pomidora w kosteczkę (nie musi być drobna i równa), podobnie postępujemy z ogórkiem zielonym (tutaj warto pamiętać aby usunąć z niego gniazdo nasienne). Paprykę kroimy w kosteczkę.

Na dnie miski układamy brokuła a na nim kładziemy pomidora, ogórka, paprykę i posypujemy całość kukurydzą. Następnie na patelni prażymy słonecznika.

Sałatkę na chwilę przed podaniem polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Należy pamiętać aby nie mieszać sałatki. To bardzo ważne, inaczej możemy popsuć cały wygląd sałatki.

Pyszna sałatka brokułowa
Pyszna sałatka brokułowa

Smacznego!