Sałatka warzywna z grzankami
Dieta,  Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka warzywna z grzankami

Sałatka warzywna z grzankami jest to idealna propozycja zjedzenia zdrowego posiłku. Można przyrządzić ją na śniadanie, lunch lub inny posiłek. Można ją podać zarówno podczas domowego przyjęcia, jak i kolacji ze znajomymi bądź rodziną.

Sałatka warzywna z grzankami jest smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Zasmakuje zarówno tym starszym, jak i tym najmłodszym.

Do jej przygotowania będziemy potrzebowali (składniki na 2 porcje):

  • 250g roszponki
  • 200g pomidorków koktajlowych (żółtych i zielonych)
  • 150g ogórka szklarniowego
  • 100g czerwonej papryki
  • 80g czerwonej cebuli
  • 20ml oliwy z oliwek
  • gotowe grzanki lub kilka kromek chleba
  • sól i pieprz według uznania

Sałatka warzywna z grzankami – przepis

Jeśli nie masz gotowych grzanek chleb pokrój w kostki. Następnie smaż na patelni do zarumienienia. Roszponkę, pomidorki, ogórka i paprykę umyj.  Osusz warzywa. Następnie roszponkę wrzuć do miski. Obierz ogórka oraz cebulę ze skórki. Pokrój pomidorki, paprykę, ogórka oraz cebulę. Dodaj pokrojone warzywa do miski, w której znajduje się roszponka. Gotowe grzanki lub chlebowe grzanki dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj.

Opcjonalnie możesz dodać trochę startego sera.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.