Krem z buraków z grzankami to dietetyczna, zdrowa zupa. Krem podajemy razem z chrupiącymi grzankami oraz kiełkami brokuła.
Do tego dania, jeśli nie macie zbyt dużo czasu wykorzystajcie już ugotowane buraki, które kupicie pakowane próżniowo praktycznie w każdym markecie – to wersja dla zabieganych. Jeśli macie więcej czasu, to po prostu je upieczcie w piekarniku.
Składniki
- 1 kg buraków
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- papryczka chilli
- 750 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- szczypta cukru
- kiełki brokuła
- pieczywo żytnie
Krem z buraków z grzankami – przepis
Jeśli wybraliście wersję z domowymi burakami, to należy je umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny. Następnie studzimy je i obieramy.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak już mamy gotowe buraki, to w garnku z grubym dnem na odrobinie oliwy przesmażamy pokrojoną w plasterki papryczkę chilli oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Jak lubicie ostrzejsze dania to możecie zostawić w papryczce pestki, w przeciwnym razie je usuńcie. Następnie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę buraki i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. Ten zabieg pozwoli nam na zachowanie pięknego czerwonego koloru. Smażmy je ok. 5 minut, a następnie wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zupę gotujemy ok 10 minut.
Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy ją jeszcze przez ok 5 minut, następnie blendujemy.
Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pieczywo żytnie, aż stanie się chrupkie.
Do miseczki wlewamy krem z buraków, układamy kiełki brokuła oraz grzanki.
Smacznego!