
Sałatka wiosenna z serem feta
Sałatka wiosenna z serem feta jest idealną propozycją nawet dla osób, które są na diecie. Doskonała jako dodatek lub osobne danie.
Przepis na sałatkę jest bardzo łatwy w wykonaniu, wystarczy dokładnie dodać podane składniki.
Składniki:
- pomidorki koktajlowe 1 opakowanie
- ser feta najlepiej półtłusty, ale można go zastąpić chudym, dla osób na diecie 1 opakowanie
- czarne oliwki lub zielone 250g
- ananas w kawałkach 1 puszka
- seler naciowy 1 pęczek
- ciemne winogrono, kilka owoców
- pieprz
Sałatka wiosenna z serem feta – przepis
Pomidorki, oliwki, winogrona myjemy pod bieżącą wodą. Łodygi selera naciowego odcinamy ok. 1- 2 cm od korzenia i również myjemy. Następnie wrzucamy do sitka, żeby odsączyć z nadmiaru wody. Po chwili najpierw kroimy pomidorki na pół i wrzucamy do miski.
Ser feta wyciągamy z opakowania i kroimy w kostkę. Oliwki możemy przekroić na pół, jeżeli są duże lub wrzucić w całości. Tak samo robimy z winogronem. Następnie łodygi selera obieramy obieraczką do warzyw albo lepszym sposobem jest złapanie nożem delikatnie za brzeg łodygi i pociągamy. Wtedy usuwamy nienadające się włókna. Kawałki ananasa odsączamy z soku i wrzucamy do miski.
Po wrzuceniu składników do naczynia wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.

Smacznego!