Gyros z tzatzikami i frytkami to danie, które swoje korzenia ma w Grecji. To właśnie z tamtych regionów pochodzi to danie mięsne oraz typowy grecki sos przygotowany z gęstego jogurtu, czosnku i ogórka zielonego.
Mięso podamy z domowymi frytkami.
Składniki na frytki
- 3 duże ziemniaki
- 1,5 l wody
- 2 łyżki cukru
- 0,5 l oleju
Składniki na sos tzatziki
- 200g gęstego jogurtu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 ogórek zielony
Składniki na mięso
- ugotowany, usmażony kurczak
- przyprawa gyros
- odrobina ostrej papryki
- odrobina słodkiej papryki
- 4 łyżki oleju
Do tego dania wykorzystuję mięso z dnia poprzedniego. Najczęściej jest to niedzielny kurczak.
Obejrzyj nasze filmy:
Gyros z tzatzikami i frytkami – jak przygotować
Zaczynamy od przygotowania sos tzatziki. Do miseczki ścieramy na tarce czosnek. Następnie ogórka obieramy, kroimy na pół wzdłuż i jeszcze raz na wzdłuż. Wycinamy wodnisty środek i też ścieramy na tarce. Dodajemy jogurt i mieszamy. Sos tzatziki odstawiamy na około 20 minut.
Teraz pora na frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy we frytki. Musimy się starać aby były mniej więcej tej samej wielkości. Tak pokrojone frytki wkładamy do wody z cukrem na około 30 minut. Po tym czasie osuszamy i smażymy na oleju.
Mięso, obieramy od kości, wkładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy. Całość mieszamy. Dodając teraz olej nie będziemy go dodawali już do smażenia mięsa na patelni. Smażymy mięso. Powinno być dość dobrze usmażone, a nawet chrupiące.
Na talerzu układamy mięso, domowe frytki i całość podajemy z sosem tzatziki.

Smacznego!