Gyros z tzatzikami i frytkami to danie, które swoje korzenia ma w Grecji. To właśnie z tamtych regionów pochodzi to danie mięsne oraz typowy grecki sos przygotowany z gęstego jogurtu, czosnku i ogórka zielonego.

Mięso podamy z domowymi frytkami.

Składniki na frytki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 l oleju

Składniki na sos tzatziki

  • 200g gęstego jogurtu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 ogórek zielony

Składniki na mięso

  • ugotowany, usmażony kurczak
  • przyprawa gyros
  • odrobina ostrej papryki
  • odrobina słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju

Do tego dania wykorzystuję mięso z dnia poprzedniego. Najczęściej jest to niedzielny kurczak.

Obejrzyj nasze filmy:

Gyros z tzatzikami i frytkami – jak przygotować

Zaczynamy od przygotowania sos tzatziki. Do miseczki ścieramy na tarce czosnek. Następnie ogórka obieramy, kroimy na pół wzdłuż i jeszcze raz na wzdłuż. Wycinamy wodnisty środek i też ścieramy na tarce. Dodajemy jogurt i mieszamy. Sos tzatziki odstawiamy na około 20 minut.

Teraz pora na frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy we frytki. Musimy się starać aby były mniej więcej tej samej wielkości. Tak pokrojone frytki wkładamy do wody z cukrem na około 30 minut. Po tym czasie osuszamy i smażymy na oleju.

Mięso, obieramy od kości, wkładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy. Całość mieszamy. Dodając teraz olej nie będziemy go dodawali już do smażenia mięsa na patelni. Smażymy mięso. Powinno być dość dobrze usmażone, a nawet chrupiące.

Na talerzu układamy mięso, domowe frytki i całość podajemy z sosem tzatziki.

Gyros z tzatzikami i frytkami
Gyros z tzatzikami i frytkami

Smacznego!