Bagietki z suszonymi pomidorami to moja modyfikacja klasycznego przepisu na bagietkę. Bagietkę z pomidorami, bardzo często możecie kupić w sklepie, więc postanowiłem pokazać Wam, jak przygotować ją w domu. To świetna propozycja do podania bruschetty, albo jako dodatek do sosu.
Świetnie smakuje również sama, do pochrupania, zaraz po opieczeniu.
Szybki przepis na: Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na 3-4 bagietek
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody
- 19g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 12-15 suszonych pomidorów
- 1 szklanka mleka
Ja do domowych wypieków wykorzystuję zazwyczaj drożdże suche. Nie trzeba wtedy robić rozczynu. Jest po prostu szybciej.
Bagietki z suszonymi pomidorami [PRZEPIS]
Przygotowanie tej bagietki jest niezwykle proste. Zaczynamy od podgrzania mleka w rondelku. Dodajemy następnie masło i cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Studzimy.
Suszone pomidory kroimy w kostkę i odsączamy na sitku. Wystudzone mleko z masłem przelewamy do miski, dodajemy przesianą mąkę, drożdże, sól i pozostałą wodę. Dodajemy pokrojone pomidory i wyrabiamy ciasto. Możemy wyrobić je przy pomocy rąk, albo wykorzystać mikser. Ciasto powinno być dość luźne i lepiące. Następnie dużą miskę smarujemy oliwą z oliwek i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po godzinie z ciasta formujemy bagietki o długości 40-50 cm. Układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia i zostawiamy na 25 minut aby wyrosły.
Bagietki z suszonymi pomidorami pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230 st. C. Najlepiej na dno piekarnika wstawić naczynie z niewielką ilością wody, wtedy skóra bagietek będzie chrupiąca. Bagietki po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!